U organizaciji Udruženja novinara Republike Srpske danas je organizovana izuzetno posjećena debata o temi: “Policija i novinari na javnim skupovima: prava i obaveze”.

Povod su bili sve češći nesporazumi između medijskih radnika i policijskih službenika na terenu.

U sali male scene Petar Kočić u Narodnom pozorištu Republike Srpske, pored brojnih novinara, koji su bili i aktivni učesnici panelisti, prisustvovali su i Danijel Simić, potpredsjednik Udruženja novinara Republike Srpske, Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Marko Vujić, pravna služba Transparensi Internešnala, Aleksandar Јokić, advokat, te Vladimir Šušak, novinar i urednik BHT.

 

Udruženje novinara Srpske (Foto: RTRS)

Udruženje novinara Srpske (Foto: RTRS)

Sa debate je otišla poruka da je i policiji i novinarima javni interes na prvom mjestu, kao i objektivno informisanje, te da se mora obezbijediti način da profesionalno i neometano rade svoj posao.

Takođe, nakon ove debate konstatovano je da je činjenica da je bilo nerazumjevanja, a u pojedinačnim slučajevima i grešaka policijskih službenika.

– U narednom periodu preduzeće se zajedničke akivnosti Udruženja novinara Srpske i MUP-a Srpske, na dodatnoj edukaciji policijskih službenika, koji rade na terenu, u odnosu s medijskim radnicima: Biće  i dodatna edukacija medijskih radnika o njihovim pravima i obavezama – poručeno je nakon debate.

Istaknuto je i da za svaki pojedinačni slučaj, gdje novinar smatra da je došlo do greške u postupanju policijskih službenika prema njemu, novinari i udruženja novinara trebaju slučaj prijaviti, kako bi ga MUP dodatno istražio, i kako bi, ukoliko je to tačno, policijski službenici bili adekvatno sankcionisani.

RTRS