Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas odluku o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz gradskog budžeta za školsku 2019/2020. godinu u iznosu od 700.000 KM.
Visina stipendije utvrđuje se u iznosu od 70 KM za učenike i 120 KM za studente.

Odluka je donesena zato što je pravilnikom o dodjeli stipendija grada Prijedora učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama propisano da ovaj iznos utvrđuje Skupština najkasnije do 30. juna tekuće godine za narednu školsku, odnosno akademsku godinu.

Prema ovom pravilniku, prava za dobijanje stipendija imaju tri kategorije učenika odnosno studenata, i to u zavisnosti od socijalnog statusa, deficitarnosti zanimanja i uspješnosti kandidata.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović rekla je da je ovo odjeljenje izvršilo procjenu prema kojoj bi više od 300 učenika i studenata ostvarilo pravo na stipendiju po socijalnom osnovu.

“Više od 200 stipendista bile bi tekuće stipendije, ostvarene prema uslovima iz ranijih konkursa o dodjeli stipendija, a ostatak novca bi bio raspoređen na deficitarne i uspješne učenike i studente”, rekla je Kasalovićeva.

Skupština grada Prijedora razriješila je danas vršioca dužnosti direktora Sportske dvorane “Mladost” u ovom gradu Darka Stojanovića, koji je dužnost direktora obavljao protekle četiri godine i kojem je mandat istekao, a imenovala Duška Rajilića za direktora ove javne ustanove na period od četiri godine.