Gotovo sedam mjeseci od uvođenja taksi Prištinskih vlasti na proizvode iz Srbije, iz Kosovske Mitrovice stižu informacije ovih dana da u prodavnicama ima sve manje životnih namirnica, posebno brašna i mliječnih proizvoda.

Srpski zvaničnici upozoravaju da je sjever Kosova na korak od humanitarne krize, zbog nestašice osnovnih životnih namirnica dok kosovski lideri poručuju da je riječ o lažiranom pokušaju izazivanja krize.

Prema riječima ministra trgovine Rasim Ljajića, zaliha namirnica ima do kraja ove nedjelje.

On je dodao da će država učiniti sve da spriječi humanitarnu katastrofu i da će pronaći način da dostavi namirnice za stanovništvo.

– Naša obaveza je da stanovništvo snabdemo hranom i mi ćemo to učiniti uprskos činjenici da Priština istrajava na ovim besmislenim taksama koje su na kraju dovele do toga da stanovnici na KiM plaćaju robu skuplje nego što su plaćali prije ovih taksi.

Mediji navode da postoji opasnost i da prodavnice od ponedjeljka budu zatvorene, navodeći da u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice nema mesa, salame, brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda. Alternativni pravci su zatvoreni, tako da je veliki izazov dostaviti srpsku robu na KiM a srpski privrednici predviđaju trajnu nestašicu robe.

Predsjednik Udruženja privrednika na Sjeveru KiM, Radoš Petrović, rekao je za Politiku da su zalihe brašna potrošene, tako da već pred kraj ove nedjelje neće biti hleba na policama. Mali trgovci su za portal Kossev potvrdili da posljednjih nedjelju dana prodaju posljednje zalihe.

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za TV Pink da Priština radi na tome da izazove sukobe i da je “neophodno nastaviti snabdijevanje srpskog stanovništava, ali i biti izuzetno pažljiv da nas Haradinaj i ostali u Prištini ne uvuku u tu zamku, da dođe do nekih sukoba i da onda odgovornost za sve što se bude dešavalo bude prebačeno na nas”.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su Albanci posljednjih dana „presjekli kanale snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama iz centralne Srbije“. On je istakao da će Srbija naći načina da „doturi robu narodu u južnoj pokrajini“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država uraditi sve što može da obezbijedi snabdijevanje građana na sjeveru Kosova i da pomogne tom narodu koliko je u mogućnosti ali nije želio da iznosi detalje.

– Ako me pitate da li očekujem nešto od međunarodne zajednice – ne očekujem ništa. Na zapadu smo uvijek mi više krivi jer nismo priznali nezavisnost i sve drugo je posljedica te činjenice. Moramo da gledamo kako da pomognemo Srbima i to ćemo da učinimo – rekao je predsjednik Srbije.

Portparol Kfora Vinćenco Graso rekao je da na sjeveru Kosova, prema saznanjima ove vojne misije, ne postoji opasnost od humanitarne krize.

Iz Prištine stižu optužbe da se radi u konstruisanju problema radi izazivanja panike među stanovništvom, a Ramuš Haradinaj je ranije govorio da imaju saznanja o više lica koji su uključeni u organizaciju i koordinisanje izazivanja vještačke krize.

Prištinske vlasti uvele su takse od 10 odsto na robu iz Srbije još u novembru, a početkom decembra one su uvećane na 100 odsto. Ta odluka je uslijedila dan nakon što Kosovo nije primljeno u Interpol. Ukidanje taksi uslov je Beograda za nastavak dijaloga s Prištinom.

Posljednji sastanak Beograda i Prištine bio je zakazan za 1. jul u Parizu ali je u međuvremenu otkazan nakon što su Kosovski zvaničnici odbili da povuku taksu na robu iz Srbije.

(Blic)