Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH, oštro je reagovao na zaključak Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine BiH kojim se poziva na ostavku kompletnog tijela.

– Zaključci predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove – rekao je Tegeltija za Klix.

Kako navodi, poslanici parlamenta BiH imaju lak način da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru, kroz oba doma Parlamenta, riješe ovog saziva VSTS, a to je kroz donošenje novog zakona.

– Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku. Drugi zaključak Predstavničkog doma oko formiranja istražne komisije parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTS je potpuno van nadležnosti parlamenta BiH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava nezavisnost pravosuđa i kao takav potpuno neprovodiv – poručuje predsjednik VSTS.

Na kraju je podsjetio, u pogledu zaključka u vezi s donošenjem novog Zakona o VSTS, da je VSTS 2018. godine Savjetu ministara odnosno Ministarstvu pravde BiH dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog Zakona o VSTS usklađenog sa peer review preporukama Evropske komisije.

Podsjećanja radi, tokom diskusije u Parlamentu iznijete su žestoke kritike na račun Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH i kompletnog pravosuđa. Iz parlamentarnih klupa danas su se mogle čuti teške riječi poput onih da je VSTS otuđeni centar moći, da pravosuđe nije nezavisno i nepristrasno, ali i da se glavni tužioci trebaju birati u parlamentima.

Srpskainfo