Da li će sadašnji lider SDS-a Vukota Govedarica povući kandidaturu za predsjednika Srpske demokratske stranke, kako su objavili pojedini mediji, za sada zvanične potvrde nema.

Govedarica nije odgovarao na naše pozive. Nezvanično, postoje informacije da će ako se povuče, to učiniti u ime Mirka Šarovića, koji se takođe kandidovao. Ni Šarović se na telefon ne javlja, a ostala dva kandidata Milan Miličević i Mićo Mićić ne žele komentarisati ništa u vezi unutarstranačkih izbora do nedjelje.

Tada bi 450 delegata trebalo da da svoj glas i izabere predsjednika najveće opozicione stranke u Srpskoj.

Ionako neizvjesnu situaciju pred unutarstranačke izbore u SDS-u, još je više učinila takvom, nezvanična informacija pojedinih medija da će sadašnji lider ove stranke i jedan od kandidata za novog predsjednika Vukota Govedarica, povući kandidaturu.

Da li će Govedarica to učiniti , htjeli smo da saznamo iz prve ruke, ali nije odgovarao na naše pozive. Niko nam to nije mogao potvrditi ni u gradskim i opštinskim odborima stranke.

– Ukoliko se desi ovo ili ono delegati će odlučiti po svom nahođenju za koga će glasati – kaže Slavko Grbić, predsjednik GO SDS Banjaluka

Iz najbrojnije regije na Izbornoj skupštini SDS-a u nedjelju sjediće 45 delegata. Banjalučki odbor podržao je Vukotu Govedaricu za novog – starog predsjednika stranke.

Ali čini se nisu svi članovi iz gradskog odbora, zadovoljni tom odlukom, pa ako Govedarica ostane kandidat, pitanje je da li će imati jednoglasnu podršku.

Prijedor još nije odlučio kome će dati prednost. A eventualno povlačenje Govedarice iz trke za predsjednika znaju kuda vodi.

– Ako se to desi, to ide u pravcu podrške Šaroviću, da on osvoji pobjedu – smatra Milan Tubin, predsjednik GO SDS Prijedor.

Ni Mirko Šarović danas se nije javljao na telefon. Ostala dva kandidata za predsjednika SDS-a Mićo Mićić i Milan Miličević nisu željeli da komentarišu ništa što je u vezi sa unutarstranačkim izborima do nedjelje.

– Ne želim da komentarišem do nedjelje – kratko je poručio Miličević.

Fer izborima u SDS-u nada se i predsjednik sokolačkog odbora Milovan Bjelica, koji je ranije podržao Miličevića za predsjednika. Šta bi bilo kad bi bilo, ako bi se Govedarica povukao, ne želi da komentariše. I u opštinskim odborima Sokoca i Pala nadaju se da će nakon nedjelje najveća opoziciona stranka u Srpskoj krenuti kako kažu putem jasne politike i koraka koji nisu haotični kao sada.

– Smatram da bi trebalo svi kandidati da iznesu svoj program i da se opredijelimo prema programu kandidata koji može objediniti članstvo – napomenuo je Milovan Bjelica, predsjednik OO Sokolac

– Јa se nadam pobjedi onog ko nije pokazao najgoru stranu koja se može pokazati u okviru unutarstranačkih odnosa – navela je Sonja Karadžić, predsjednica OO Pale.

Banjalučki gradski odbor SDSa uveo je praksu da im se kandidati za predsjednika stranke obrate prije dana za glasanje. To je učinio Milan Miličević. Mirko Šarović je najavio da će to uraditi, Mićo Mićić je zbog obaveza bio spriječen,a Vukota Govedarica, kako su nam saopštili iz SDS-a Banjaluka traži termin.

RTRS