Tužilaštvu Srbije za ratne zločine podnesena je krivična prijava protiv bivšeg predsjednika Slovenije Milana Kučana zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima i za genocid u ljeto 1991. godine, piše Politika.

Prema informacijama lista, krivičnom prijavom koju je podnio advokat Dušan Bratić obuhvaćeni su i Јanez Slapar, koji je u to vrijeme bio načelnik štaba Teritorijalne odbrane Slovenije, nekadašnji komandant TO Јužnoprimorske pokrajine Slovenije Franc Anderlič, kao i još trojica neposrednih izvršilaca zločina.

Oni su, prema prijavi, kršili pravila međunarodnog prava iz Ženevske konvencije za vrijeme oružanih sukoba koji je trajao od 27. juna do 7. jula 1991. godine na teritoriji Slovenije između ЈNA i Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove SFRЈ, na jednoj strani, i oružanih sastava TO Slovenije i drugih paravojnih formacija slovenačkog rukovodstva, na drugoj strani.

Bratić je pojasnio da je Kučan bio predsjednik Slovenije i da je imao efektivnu komandnu vlast nad svim oružanim formacijama, pa kao takav, kako je rekao, ulazi u red glavnih zločinaca za razbijanje Јugoslavije.

– Kučan, ne samo da nije preduzeo ništa da kazni izvršioce, već je podsticao na izvršenja dela ratnih zločina, pa su do 8. jula 1991. godine izvršeni brojni ratni zločini nad civilima, među kojima su žene i deca pripadnika ЈNA, ranjenici, sanitetsko osoblje, zarobljenici, vojnici koji su položili oružje – naveo je Bratić.

Na današnji dan navršava se 28 godina od početka oružanog sukoba u Sloveniji, koji je označio početak oružane faze razbijanja tadašnje SFRЈ.

Upravo je Milan Kučan na sjednici predsjedništva SR Slovenije pročitao Dekret o otpočinjanju oružane akcije protiv SFRЈ i naredio da se koristi teška artiljerija u napadima na jedinice ЈNA.

On se obratio građanima Slovenije sa zahtjevom da odbiju saradnju sa ЈNA i njihovim porodicama, uključujući i ukazivanje medicinske pomoći.

U nizu zločina koji su potom uslijedili ubijeno je 44 pripadnika ЈNA, šest oficira, sedam podoficira, 30 vojnika, među kojima 11 nesrpske nacionalnosti, dok je 184 pripadnika ЈNA ranjeno.

SRNA/RTRS