Za zločin na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine nije kriva srpska granata, niti je odgovoran general Novak Đukić, već je riječ o terorističkom aktu, rečeno je u Beogradu na predstavljanju knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”, autora Ilije Brankovića.

General Ilija Branković u novoj knjizi analizira nalaze eksperata i pravi paralelu tih nalaza sa tvrdnjama vještaka tužilaštva, ukazujući na krivotvorenje, lažiranje i manipulaciju dokazima u sudskom procesu protiv generala Đukića. Eksperti, među kojima su i ugledni strani stručnjaci, nepobitno su utvrdili da uzrok tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije granata.

– Nije nikakva granata, nit je kriv Novak Đukić. Zato je nastala nova knjiga, da rasvijetli samo ono što je nužno i zašto su nas lagali, a debelo su nas lagali – rekao je Branković.

Knjiga pokazuje da se događaj nije desio na način kako navodi Sud BiH u svojoj presudi, kaže ekspert za međunarodni terorizam Dževad Galijašević, ističući da ne postoji topovska granata, koja može izazvati takvu vrstu razaranja i povreda.

– Većina ubijenih i povrijeđenih je povrijeđena u donje ekstremitete, što govori da je ovdje riječ o terorističkoj akciji i o eksplozivu postavljenom na asfalt i ugrađenom u pojedine dijelove objekata, što nije moglo bez ljudi sa terena, službi koji su to radile – naveo je Galijašević.

Riječ je o matrici koja je viđena i u drugim slučajevima u BiH, na ovaj način mogu da padnu konstrukcije koje su pravljene i oko Vase Miskina i Markala, kaže Galijašević, ističući da je ovo najdokumentovaniji vid zločina koji je imputiran Vojsci Republike Srpske, odnosno generalu Đukiću. Važno je kroz daljnja istraživanja otkriti potpunu istinu o ovom događaju, kao i stvarne počinioce, rečeno je na promociji.

– Ova knjiga upravo otvara tu priču i govori o nekim ljudima ili događajima ili činjenicama ko je to mogao da uradi, jer smo dokazali znači da to nije srpski top sa Ozrena uradio. Moramo ići dalje da istražujemo. To je naš posao i mi ćemo istrajati u tome – istakao je Vidosav Kovačević koordinator u timu za odbranu generala Đukića.

U timu za odbranu generala Đukića smatraju da su se stekli opravdani razlozi da on bude oslobođen od, kako kažu, podmetnute krivice.

RTRS