Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da SDA kontroliše obavještajni i paraobavještajni sektor u BiH.

– Vrlo konkretno – obavještajni sektor, jedan narod, čak jedna stranka, jedna politika i par pojedinaca upravljaju cijelim segmentom – rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

Na pitanje novinara da li misli na SDA, Čović je odgovorio potvrdno i naglasio da se Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ mora staviti pod parlamentarni nadzor ili će se i dalje nagađati da li se, na primjer, prisluškuju novinari.

– To smo mogli čuti proteklih dana. Prvi čovjek u zemlji nam to kaže i mi kao ćutimo o tome. Bezbroj takvih aktivnosti smo imali u proteklom periodu. Imali smo raspravu o tome da li hrvatski sistem djeluje u BiH kroz različite forme, tako da se za potrebe dnevnog trenutka izbacuju takve informacije i onda se mi njima bavimo ukrug. Moramo se pozabaviti paraobavještajnim sistemom koji je izražen u BiH – smatra Čović.

On je rekao da je na sjednici Predsjedništva HNS-a najviše vremena posvećeno ovoj temi.

Komentarišući proces formiranja vlasti na nivou BiH, Čović je istakao da Savjet ministara treba hitno formirati, jer za to postoje sve pretpostavke.

On je dodao da je sa partnerima svaki dan neki sastanak, ali da se dogovori ne poštuju.

– Pogrešno je ako neko misli da kroz krize može upravljati sistemom. Treba hitno formirati Savjet ministara – napomenuo je Čović.

Govoreći o problemima finansiranja institucija BiH, Čović je rekao da bi red bio da Predsjedništvo BiH budžet pošalje u Predstavnički dom parlamenta BiH i da on bude usvojen.

Čović je dodao da će Savjet ministara u idućoj sedmici odlučivati o privremenom finansiranju.

On je naveo da je na sjednici dogovoreno da će do sredine jula biti održana zajednička sjednica Glavnog savjeta i Predsjedništva HNS-a o temi kuda ide BiH i o poziciji hrvatskog naroda, a u vezi sa neuspostavljanjem vlasti, te političkim i bezbjednosnim problemima.

SRNA/RTRS