Mještane naselja Oglavak u opštini Trnovo, uznemirilo je nadlijetanje helikoptera EUFOR-a prije dva dana. I dok iz multinacionalnih snaga Unije – ubjeđuju, kako je riječ tek o konstantnim vježbama spasavanja, mještani pitaju šta je “isporučeno” na nepristupačan teren iznad ove opštine!?

U srijedu oko 13 časova i 30 minuta idilu živopisnog, razuđenog naselja Oglavak kroz koji prolazi i magistralni put Istočno Sarajevo – Foča, prekinuo je zvuk helikoptera sa oznakom EUFOR-a u niskom letu – tek desetke metara iznad objekata.

Kratko se zaustavio i lebdio iznad, šumom i niskim rastinjem obraslog stjenovitog područja, kojeg mještani zovu Grapska stijena. Uz pomoć sajle spušteno je lice u uniformi sa bijelom kacigom na glavi i “isporukom” u rukama. A onda prelet na drugu stranu i isti postupak.

Odmah se, svjedoče mještani i dokumentuju snimkom, helikopter vraća na početni lebdeći položaj. Na isti način, sajlom podiže uniformisano lice, a onda postupak ponavlja i na drugoj lokaciji. I nestaje na horizontu.

U EUFOR-u tvrde kako je riječ o trenažnom preletu u okviru obuke potrage i spasavanja unesrećenih. Osim što su u ovoj “ozbiljnoj” multinacionalnoj formaciji, pogriješili vrijeme “trenaže” za jedan cijeli dan, pa je umjesto u srijedu “smjestili” u četvrtak, nisu razjasnili ni kakvu su to potragu i evakuaciju, pa makar i “trenažnu” za svega nekoliko minuta mogla da izvrše dva vojnika na dvije razaličite nepregledne i valjda nepoznate im lokacije. Nedoumica ima i oko opreme, za koju mještani tvrde da je izgledala kao kofer ili vreća.

Iz EUFOR-a je stiglo objašnjenje da je predmet, koju je domaće stanovništvo vidjelo, specijalistička oprema za spasavanje, kao što su nosila i kompleti prve pomoći.

Ni “kofera ni vreće”, odnosno “ni nosila niti kompleta prve pomoći”, nije bilo u rukama EUFOR-ovih “spasilaca” kada su se vraćali u letjelicu – tvrde, očevici. EUFOR-ov portparol, međutim, ne saopštava da li je uobičajena praksa njihovih “spasilaca” da trenažnu opremu ostavljaju na bh. vrletima.

Mještani kažu da im nije svejedno i da su uznemireni.

– Kako da vjerujemo organizaciji koja nas je bombardovala osiromašenim uranijumom, prebijala naše ljude, ubijala ih bez ikakve odgovornosti. Bojimo se da su u pitanju neki eksperimenti – kaže Željko Klepić.

EUFOR je saopštio što je narod “uznemiren”. Ali nisu zaboravili da naglase kako “imaju pravo i slobodu da djeluju i vrše obuku u svim dijelovima BiH”. To pravo raznih vrsta “djelovanja” najbolnije su iskusile porodice ubijenih Rade Abazović iz Rogatice, sportskog trenera Dragana Gagovića iz Foče, čuvara pruge Vidoja Tomića, brutalno pretučeni sveštenik Јeremija Starovlah i njegov sin Aleksandar iz Pala…Istine radi, sve te nekažnjene zločine počinili su neki drugi EUFOR-ovi “mirovnjaci”, a ne ovi aktuleni “spasioci”.

RTRS