Uz nastup kulturno-umjetničkih društava, rakijadu, kotlićijadu i izložbu tradicionalnih jela, u Omarskoj su održani tradicionalni “Vidovdanski dani”. Ova manifestacija održava se u okviru “Prijedorskog kulturnog ljeta”. Cilj je očuvanje tradicije i običaja, a prisustvovali su posjetioci iz svih krajeva prijedorske regije.

“Vidovdanski dani” prilika su za okupljanje i druženje stanovnika Omarske rasutih po svijetu.

– Došli smo tu da se okupimo. Dođu naši ljudi iz dijaspore, vide oni nas, mi njih, družimo se i razgovaramo – kaže Miladin Rendić iz Omarske.

Održana je izložba i degustacija tradicionalnih jela, i gastro specijaliteta karakterističnih za ovaj kraj.

– To su sve jela naših domaćica, vrijednih majki, koje su to zdušno spremale. Na stolu su pite, kolači, suhomesnati proizvodi, mafini i drugi specijaliteti – rekla je Mirjana Mijatović iz Omarske.

Posjetioci su mogli da se uvjere u kvalitet potkozarske rakije, ali i da se prisjete nekih davno zaboravljenih narodnih rukotvorina. Lovci su izložili trofeje, a pripremljen je i tradicionalni lovački kotlić.

– Imamo tu i naše goste iz drugih lovačkih udruženja, tako da ćemo veče provesti u veselju – navodi Radenko Tomić, predsjednik LU “Srndać” Omarska.

Organzovan je i bogat kulturno-umjetnički program na kojem su nastupili KUD “Omarska” i mališani iz dječijeg vrtića “Palčić”.

Manifestacija je ispunila glavni cilj – uz druženje i pjesmu, dio tradicije ovog kraja otrgnut je od zaborava.

– Imamo sve rukotvorine naših vrijednih žena, mama, baka, djevojaka… One su ove godine izložile oko 25 štandova, svaki je prepun sa ponudom – istakao je Željko Romanić, predsjednik Savjeta MZ Omarska.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, rekao je da su “Vidovdanski dani” manifestacija u sklopu Prijedorskog kulturnog ljeta, i kao takva je u kalendaru događaja.

Đaković je dodao da Grad sve ovakve manifestacije finansijski pomaže.

Ovogodišnji “Vidovdanski dani” protekli su u znaku inicijative stanovnika Omarske da se ovoj MZ vrati status opštine izgubljen šezdesetih godina prošlog vijeka.

RTRS