Programski savjet Radio-televizije Srbije odbacio je zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća da ta medijska kuća osnuje redakciju na, kako navode, “bosanskom jeziku”, ocijenivši da nisu ispunjeni lingvistički, kulturni i pravni uslovi da se lokalni govor Bošnjaka u Raškoj oblasti smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog, piše Politika.

List navodi da je RTS odlučio da odbaci ovaj zahtjev nakon konsultacija sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika, Odjeljenjem za srpski jezik i književnost Srpske akademije nauka i umetnosti, Maticom srpskom i Katedrom za srpski jezik i južnoslovenske jezike Filološkog fakulteta.

– Oslanjajući se na stavove ovih institucija, Programski savjet je na sjednici 21. juna donio odluku da zahtjev ne bude prihvaćen i da takav zaključak dostavi upravi, menadžmentu i redakcijama RTS-a, kao i Bošnjačkom nacionalnom vijeću – navodi se u tekstu zaključka.

U zaključku RTS-a piše i da, uz puno uvažavanje legitimnosti zahtjeva Bošnjaka u Raškoj oblasti koji do sada nisu imali primjedbe na razumljivost jezika kojim im se obraćaju novinari RTS-a, u ovom slučaju nisu ispunjeni lingvistički, kulturni i pravni uslovi da se lokalni govor Bošnjaka u Raškoj oblasti smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog jezika.

SRNA/RTRS