U Srpcu je obilježen Vidovdan – krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

U Manastiru Osovica služena je Sveta arhijerejska liturgija i parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas. Centralnoj manifestaciji, osim brojnih građana, poštovalaca odbrambeno-otadžbinskog rata prisustvovali su visoki zvaničnici Srpske.

Koridor, Drina, Štit, Maestral, Јužni potez među najznačajnijim i najslavnijim su bitkama Vojske Republike Srpske, kojima je krčen put ka slobodi i stvaranju Republike Srpske. Kroz njene redove prošlo je 210 000 boraca, a iz otadžinsko-odbrambenog rata, na svoje ognjište nije se vratilo njih 23 184. Sjećanje na njih i na vojsku baštini Treći Republika Srpska puk OS BiH.

– Obilježavamo krsnu slavu Vojske Republike Srpske, u skladu sa zadatkom njegovanja tradicije VRS, koja je uspješno izvršila postvaljene zadatke u teškim uslovima – rekao je Milan Radojičić, komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Srbi su sudbinski vezani za Vidovdan od Kosova do danas. Za predsjednika Boračke organizacije to je dan sjećanja, opomene, stradanja, hrabrosti patriotizma i to je i razlog što je Generalštab, 1997. godine, 28. jun, proglasio danom i krsnom slavom VRS.

– Upornom borbom, znajući šta hoćemo mi smo se izborili da na Vidovdan i svaki dan živimo na slobodi na teritoriji Srpske – napomenuo je Milomir savčić, predsjednik BORS-a .

Da su na Vidovdan, vođene značajne bitke i donošene važne odluke za srpski narod, ukazala je i predsjednica Srpske, koja je posthumno odlikovala Medaljom zasluga za narod 101 poginulog borca Vojske Republike Srpske. Danas, kaže, odajemo priznanje borcima koji su dali život i dijelove tijela za slobodu naših građana na ovim prostorima.

– Onako kako se sjećamo svih koji su Republiku Srpsku stvarali i odbranili, moramo znati da će naše najvažnije bitke biti u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i razvoja Srpske. Ovo je veliki praznik jer je mnogo važnih odluka i bitaka za srpski narod bilo na Vidovdan – poručila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Veliki broj vjernika, okupio se u manastiru Osovica, na zajedničkoj molitvi i slavskom obredu koje je predvodio episkop bihaćko-petrovački i vojni Sergije.

Episkop Sergije je rekao da je dužnost svih nas da se uvijek sjećamo onih koji su život dali za Republiku Srpsku.

Odluku o formiranju VRS, donijela je Narodna Skupština Srpske Republike BiH, 12.maja 1992.godine. Tada su, u Han Pijesku postrojeni borci koji su krenuli u zaštitu srpskog narodu na teritoriji Bosne i Hercegovini.

RTRS