Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Kraljevu se sastao s predstavnicima Srba iz regiona.

Sastanku su prisustvovali predsjedavjući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, i srpski predstavnici iz Hrvatske,Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Vučić je istakao da je na sastanku pokazano jedinstvo svih srpskih predstavnika koji iako ne zastupaju iste političke opcije žele da očuvaju mirnim sredstvima,srpski nacionalni identitet, jezik, tradiciju i kulturu.

Na sastanku je pokazano jedinstvo Srba iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije u očuvanju srpskog jezika, ćirilice i opstanku Srba na njihovim vjekovnim ognjištima, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je najavio izgradnju srpskog doma u Vukovaru ali i zajedničke pripreme za popis srpskog stanovništva koji će se u najvećem dijelu regionalnih zemalja odvijati 2021. godine. Vučić smatra da sastanak nije bio lak jer se razgovaralo o brojnim problemima Srba.

– Posebno nije bilo lako kada smo govorili o Srbima u Crnoj Gori i mi ćemo poštujući sve druge države i njihova rukovodstva uvijek podržavati borbu za opsatanak i ostanak našeg naroda na vijekovnim ognjištima – rekao je Vučić.

Govoreći o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, Vučić je naglasio da će imati podršku Srbije da opstanu na svojim ognjištima.

– Srbi na Kim imaće podršku Srbije da opstanu na svojim ognjištima, jer njima je teže nego nama, bez obzira na to da najveći deo naroda radi u državnim strukturama i imaju KiM dodatak , primaju po 50 odsto više primanja nego ljudi ovde ali život im je veoma težak – naveo je Vučić.

Položaj Srba u regionu nije stabilan, ali Republika Srpska ima institucionalne mogućnosti da zaštiti i odbrani Srbe i uvijek pronađe modus za očuvanje mira, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Republika Srpska ima instrumentalne i institucionalne mogućnosti da se srpski narod odbrani i u samoj BiH ali i mnogim drugim mjestima. Osnovne vrijednosti i identitet srpskog naroda je napadnut ali poruka opet može da bude s onim s koji se živi na tim mjestima mora se naći modus da se živi u miru – poručio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je veoma bitno da su se svi Srbi iz regiona odazvali pozivu na sastanak predsjednika Srbije i da je to izraz srpske sabornosti i poruka Srbima izvan Srbije da neko brine o njima i želi da im pomogne.

– Mi iz Republike Srpske opet imamo drugačije probleme, nemamo ustavnu zagarantovanost nekih prava i obaveza ali bez obzira na različitu viđenje i implementaciju tog ustava mi smo jedinstvena organizaciona cijelina u BiH funkcionišemo na ustavnim i zakonit način – istakao je čubrilović.

Svi učesnici su naglasila da je sastanak održan na važan i sveti dan za Srbe – Vidovdan, dan pobjeda i poraza i da je posebno važno što je on danas obilježen ekonomskim napretkom Srbije, otvaranjem civilno – vojnog aerodrom Morava u Lađevcima kod Kraljeva.

Vučić je najavio naredni sastanak krajem avgusta ili početkom septembra na nekom drugom mjestu.

RTRS