Međunarodni festival folklora “Kozarsko kolo 2019” završen je večeras u Prijedoru defileom i nastupom na gradskom trgu članova sedam ansambala iz četiri zemlje i koncertom u sali prijedorskog pozorišta.

Festival je počeo ponedjeljak, 24. juna, u organizaciji ovdašnjeg Udruženja za očuvanje tradicije.

Predsjednik Organizacionog odbora festivala Dejan Karlica rekao je Srni da je ovo bio prvi festival “Kozarsko kolo” i da je time organizator započeo jednu lijepu priču za koju vjeruju da će imati svoj nastavak u budućnosti.

– U pet festivalskih dana imali smo u gostima 22 ansambla iz šest zemalja, u pitanju su Bugarska, Ukrajina, Srbija, Hrvatska, Slovenija i BiH odnosno Republika Srpska – rekao je Karlica.

On je dodao da je odziv i prijem kod publike bio fantastičan.

– Pored cjelovečernjih koncerata koji su bili razmješteni da bi pružili priliku što većem broju građana Prijedora da ih vide u mjesnim zajednicama Čirkin Polje, Brezičani, Knežica, pa čak i u drugoj opštini, u Srpcu, i ti koncerti su zaista bili posjećeni, imali smo i dnevne nastupe za socijalne kategorije stanovništva, djecu u vrtiću, potom u Udruženju “Neven”, Domu penzioner – istakao je Karlica.

On je dodao i da su ti koncerti imali puni efekat, a to je bila popularizacija narodne igre kod mladih i socijalizacija kod starijih kategorija stanovnika Prijedora.

U večerašnjem završnom programu učestvovali su Foklorni ansambl “Sevdice” iz Sofije u Bugarskoj, Kulturno-umjetničko društvo “Sveti Sava” iz Nove Pazove, Folklorni ansambl “Brod” iz Slavonskog Broda u Hrvatskoj, te KUD “Bosiljak” iz Dervente, KUD “Puračić” iz Lukavca, KUD “Knešpolje” iz Kozarske Dubice i Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Generalni pokrovitelj je grad Prijedor, pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, a manifestaciju su podržali i brojni sponzori.

Festival “Kozarsko kolo” bio je jedna od manifestacija u okviru Prijedorskog ljeta kulture.

SRNA/RTRS