U Prijedoru je danas održana zabavno-obrazovna manifestacija “Dječiji viteški dani” u organizaciji ovdašnjeg Udruženja građana “Rusag”.

Predsjednik ovog novoosnovanog udruženja Mladen Ćikić rekao je da je današnji događaj prvo predstavljanje “Rusaga” svome gradu i izrazio zadovoljstvo odzivom sugrađana, naročito najmlađih.

– Bavimo se rekonstrukcijom srednjevjekovnog života i nastojimo da što više približimo period srednjevjekovne Bosne, koji je karakterističan za ove krajeve, zajednički je svima, a to rade i srodna udruženja u Evropi – naglasio je Ćikić.

Ranko Bujić iz Banjaluke, koji je došao danas u rodni grad svoga oca da pruži doprinos viteškim danima, kaže da je prvi vitez u BiH, a tu titulu je dobio 2015. godine od Viteškog reda Svetog Nikole iz Hrvatske.

– Јa sam streličar i pobjeđivao sam više puta na sportskim takmičenjima. Kad odete u neku stranu državu, pa pobijedite četiri puta, a dolazite redovno, onda oni shvate da vi to zaslužujete i mene su, kad sam imamo 55 godina, pitali da postanem vitez – rekao je Bujić Srni.

Bujić kaže da, od kada je postao prvi vitez u BiH i prvi vitez Hrvatske izvan granice Evropske unije, vrata su mu otvorena širom svijeta.

Osim streličarstva, viteštvo obuhvata i mačevanje, bohut borbe, kovanje mačeva, pripremu hrane i pića, izradu oružja, obradu kože i pravljenje nakita.

– To je istovremeno i turistička atrakcija i učenje istorije na pristupačan način – naveo ja Bujić.

Poligon za streličarstvo pod vođstvom prvog ozvaničenog viteza u BiH u prijedorksom parku Pećani bio je djeci svih uzrasta najprivlačniji.

Djeca su se okušala i na poligonu za mačevanje, te u desetak individualnih igara poput nabacivnja alke na štap, gađanja praćkom, guranja jajeta na drvetu, a sve uz zvuke srednjevjekovne muzike i uz animaciju djevojaka obučenih u srednjevjekovne kostime.

SRNA/RTRS