BiH je trebalo da bude podijeljena 1995. godine i dosad bi imali stabilna i uređena društva, a trenutno svi narodi akumuliraju nezadovoljstvo BiH, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik za Politiku.

Kada bi se u BiH uvažavala volja svih, Srba, Hrvata i Bošnjaka i dva entiteta možda bi i postojala šansa za nju, kaže Dodik.

Razgradnja Dejtonskog sporazuma počela je, kako je naveo, već činom njegovog potpisivanja, uvijek “na štetu Republike Srpske, nikada na uštrb Sarajeva.

– Priča je trebalo da završi nestankom Republike Srpske. Oni sada misle da treba preživjeti Dodika i njegovu garnituru dok ne dođe neka druga koja će napraviti neke tobož svjetske vizije, a koje treba da umanje snagu Republike Srpske – navodi Dodik.

Bošnjački politički lideri ne žele nastavak evrointegracija, jer kad uđete u kandidatski status, onda nema visokog predstavnika ili je njegova uloga potpuno marginalizovana, kaže Dodik.

Poručuje da su u zabludi oni koji olako potežu argumentaciju kako BiH ne može da se raspadne, jer to se, kaže, već desilo.

Bosna se, poručuje Dodik, raspala na nemogućnosti da uspije.

– Federacija BiH ne funkcioniše, degradiraju se izbori, Bošnjaci biraju pogodnog Hrvata i to hoće da nametnu i Srbima. Oni koji sjede u Sarajevu u ime Srba ne smiju da dozvole da se degradiraju stečena prava u odlučivanju. Može tri puta manje da nas ima, ali uz ovaj sistem odlučivanja uvijek ćemo zaštiti svoj narod i Republiku. Mora postojati bazični dogovor tri naroda, a njega nema. To je dokaz da države nema – kategoričan je Dodik.

Govoreći o formiranju Žandarmerije, predsjedavajući Predsjedništva BiH je poručio je da će žandarmerija biti uspostavljena u Republici Srpskoj i da to nije pitanje stranaca.

– Žandarmerija će moći da djeluje na cijelom prostoru Republike Srpske, dok to rezervni sastav policije ne bi radio. Malo više će nas koštati, ali biće daleko efikasnije – ističe Dodik.

Ponovio je da u Republici Srpskoj neće biti nijedan migrantski centar, te upitao kakve veze sa migrantskom krizom ima Savjet za provođenje mira, koji je nedavno održao sjednicu poslije koje je visoki predstavnik rekao da Srpska ima prostora da smjesti izbjeglice.

– Inckova Austrija je postavila ogradu, a nama priča šta treba da radimo – naglasio je Dodik.

RTRS