Mnogi u Evropi i svijetu tvrde da u narednom periodu Republici Srpskoj i Srbiji prijeti pakao od mogućih spoljnopolitičkih i unutrašnjih napada, a “prvi na udaru, kao i do sada, biće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik”, ocjenjuju u Udruženju Čast otadžbine iz Beograda.

– Napadaće ih jednovremeno strani faktor i dio naše prodate opozicije sa dijelom šiptara i Bošnjaka iznutra, jer su oni sinonim otpora i nepokolebljivosti srpskog naroda – ističe ovo udruženje u saopštenju.

U Udruženju ocjenjuju da će opozicija u Srpskoj i Srbiji iskoristiti svaki “propust” vlasti na svim nivoima da izazove “socijalne proteste”, omasovi ih, i iskoristi za ostvarenje svojih ciljeva – “prljavog rušenja države i preuzimanja vlasti, sve uz podršku stranog faktora”.

– Emisari iz SAD, Engleske, Njemačke i Francuske pojačaće pritisak da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU, da se distancira od uticaja Rusije, da uđe u sastav NATO pakta i da sa šiptarima sklopi trajno obavezujući sporazum bez uslovljavanja – smatra Čast otadžbine.

U ovom slučaju, kažu u Udruženju, susjedne zemlje, odnosno “antisrpska koalicija – Hrvatska, Federacija BiH i Sjeverna Makedonija” izvršile bi pritisak na Srbiju i povećale tenzije u vezi sa rješavanjem pitanja spornih granica, a nije isključena ni mogućnost manjih oružanih sukoba sa zločinačkom OVK.

U saopštenju se podsjeća da u BiH nije formiran novi Savjet ministara, te da Bakir Izetbegović i SDA rade na tome da ostane Savjet ministara u sadašnjem sazivu, kao i da se nastoji, potenciranjem genocida, kojeg nije bilo u Srebrenici, proglasiti Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom.

Udruženje smatra da se želi ucjenom uvesti Republika Srpska u NATO pakt i eliminisati uticaj Ruske Federacije, kao i da će biti pokušaja da se, uz smicalice visokog predstavnika u BiH i stranih ambasada u Sarajevu, ubrza rušenje Srpske i stvaranje unitarne Bosne.

– Ne smiju se zaboraviti ni povratnici sa bliskoistočnih ratišta i migranti-ratnici koje visoki predstavnik Valentin Incko želi smjestiti u Srpsku. Odbranu od stranog faktora, političku i svaku drugu, moramo dogovoriti do najsitnijih detalja, uz pomoć Kine i Rusije, uvažavajući i njihove interese na Balkanu – navodi se u saopštenju.

Međutim, kažu u ovom udruženju, Srbi se moraju braniti osloncem na sopstvene snage.

– Dokaz da naša rukovodstva vode pametnu i realnu politiku, kada je riječ o odbrani, je izložba naoružanja i opreme, proizvedenih u našim fabrikama namjenske industrije – ističe se u tekstu.

Udruženje smatra da moderni eksponati, koji su se mogli vidjeti na nedavnom sajmu naoružanja u Beogradu, predstavljaju važan faktor odvraćanja od pomisli na bilo kakav oružani sukob sa srpskim narodom i stvaraju uslove za organizovanje odbrane po ugledu na najsavremenije države svijeta.

Uz napomenu da je Srbija stvorila respektabilnu vojsku, bez premca u regionu, Udruženje smatra da dolazak kupljenih ratnih materijalnih sredstava u sastavu Vojske Srbije treba ubrzati.

– Izetbegović i SDA, uz pomoć SDS-a i PDP-a koji vode probosansku politiku, državnu zajednicu BiH drže u stalnoj krizi jer ne poštuju Ustav i zakone – kažu u Udruženju.

Prema njihovom mišljenju, pošto je BiH već podijeljena, to stanje treba verifikovati na novoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji UN, a srpske teritorije treba braniti prema jedinstvenim planovima.

SRNA/RTRS