Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pozvalo je građane Srpske da u narednom periodu, zbog ekstremno visoke temperature vazduha, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova.

Iz Ministarstva upozoravaju da bi velika vrućina mogla uticati na većinu populacije, te se preporučuje boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje teških fizičkih radova, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti.

– Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem – navode iz Ministarstva.

Prilikom izlaska iz kuće preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera.

Preporučuju se i manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korištenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočala.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite posebno upozoravaju roditelje da u ovom periodu zaštite djecu koja često borave napolju, da ih ni na kratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature.

Meteorolozi za danas najavljuju sunčano i veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom do 37 stepeni Celzijusovih, a sutra i u srijedu, 3. jula, temperatura će biti do 36 i 33 stepena Celzijusova.

SRNA/Srpskainfo