Takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i trgovinska blokada dovela je do protesta privrednika Sjeverne Mitrovice i zatvaranja radnji sa osnovnim životnim namirnicama. Njima su se pridružili i vlasnici pekara, ugostiteljskih objekta, apoteka i benzinskih pumpi.

Već sedam mjeseci traje trgovinska blokada sjevenog dijela Kosmeta, a Priština je zbog grubog kršenja trgovinskog sporazuma Cefta dobila tek malo verbalnih i usmenih poziva međunarodne zajednice da ukinu jednostrane takse.

– Nevjerovatno je da vi dozvolite da u Evropi danas žive građani koji nemaju pravo da kupuju određene namirnice zato što te namirnice imaju nacionalnu i etničku osnovu. To nije Evropa kakvoj ja želim da pripadam i ja se ponovo nadam da će Evropa da reaguje, da će reagovati sad , ali nisam sigurna da imamo neke naročite osnove da očekujemo to. Vidjećemo – rekla je Ana Brnabić premijerka Srbije.

Na sjever Kosova više nije moguće dopremiti hranu i lijekove ni alternativnim pravcima jer se kamioni zaustavljaju i oružjem, ukazuju premijerka Srbije i privrednici sa Kosmeta.

– Nije moglo da se radi, razni pritisci iz Prištine, pucanje na privrednike, oduzimanje kamiona i tako se dešavala nestašica robe. Došao je i kraj tim našim zalihama i koliko toliko normalnom radu i moralo je da se desi ovo – smatra Radoš Petrović predsjednik privrednika sa sjevera Kosmeta.

Građani Sjeverne Mitrovice, svjesni situacije, ovih dana su pravili zalihe hrane jer su privredici najavili da bi radnje mogle da budu zatvorene i sutra, kada će odlučivati da li da nastave proteste.

Tokom popodneva u naselje Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici stigla su dva kamiona sa robom iz južnog dijela grada.

RTRS