Izložbe u Muzeju Kozare u Prijedoru redovno posjećuju učenici samo jedne osnovne i dvije prijedorske srednje škole, a i te posjete rezultat su afiniteta i entuzijazma nekolicine prosvjetnih radnika koji nastoje da djeci približe muzejske sadržaje, navedeno je u izvještaju o radu Muzeja Kozare za 2018. godinu.
“Primjetno je povećanje posjeta osnovaca, dok je interesovanje srednjoškolaca i dalje puno slabije, pa rad na animiranju srednjoškolske omladine, da se upozna o kulturno-umjetničkim sadržajima, i ubuduće zahtijeva dosta truda”, navedeno je u ovom izvještaju.

Muzej Kozare i Spomen-kuća porodice Stojanović kojom ovaj muzej upravlja bilježe više od stotinu organizovanih posjeta u prošloj godini, najviše likovnim sadržajima.

Organizovano je 16 izložbi iz oblasti arheologije, istorije, etnologije i likovnog stvaralaštva, tri radionice, Drugi međunarodni bijenale radova na papiru, te niz sadržaja organizovanih povodom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja.

“U planu je redizajniranje veb-stranice, što bi svakako moglo povećati posjećenost i popularizaciju djelatnosti muzeja”, najavljeno je u izvještaju.

Muzej Kozare ima status republičke matične javne ustanove iz oblasti kulture, te zaposleni lična primanja ostvaruju iz budžeta Republike Srpske, a materijalne i troškove za obavljanje djelatnosti iz budžeta grada Prijedora.

“Kada je riječ o obavljanju matične djelatnosti, koju finansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Muzeju Kozare doznačuje se 7.000 KM za arheološka istraživanja na prijedorskoj regiji, što nije dovoljno za radove ove vrste na prostoru koji je bogat arheološkom baštinom”, naglašeno je u izvještaju.

Odjeljenje za arheologiju lani je nastavilo istraživanja na lokalitetu Đurđevac i izvršilo konzervaciju sjevernog zida crkve, obilježilo mogući arheološki lokalitet u selu Jutrogošta kod Prijedora, te obavilo uviđaj u selu Matavazi kod Novog Grada radi konzervacije crkve na kojoj su radovi posljednji put izvedeni 2010. godine.

U budžetu grada Prijedora za 2019. godinu za ovaj muzej bilo je planirano 78.507 KM, a u proceduri je prvi rebalans budžeta za ovu godinu kojim bi taj iznos bio povećan na 84.587 KM.

U prošloj godini za Muzej Kozare u budžetu grada Prijedora bilo je planirano 100.990 KM, od čega je realizovano 93,06 odsto.