Skraćenje Prve lige izazvalo revolt klubova, ali “argumenti” Mile Kovačevića pobedili većinu 

Sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske biće održana u sredu, 3. jula u prostorijama Saveza u Banjaluci s početkom u 12 časova i na njoj bi “fudbalska vlada”, po tradiciji i starom dobrom običaju iz prethodnih sezona, mimo takmičarskih rezultata, trebalo da prekroji i definiše lige saveznog ranga takmičenja za sezonu 2019/20. – Prvu, dve druge i četiri regionalne lige!

Praksa da klubovi koji budu prvaci u nekoj od saveznih liga ne žele da idu u viši rang takmičenja uglavnom je izazovala haos u sistemu takmičenja, a najočitiji primer bila je Mladost iz Velike Obarske koja je pre četiri godine, nakon ispadanja iz Premijer lige igrala jednu sezonu u Prvoj ligi Republike Srpske, izgubila trku od Krupe za plasman u elitu BiH i potom zatražila od Izvršnog odbora FSRS da je, mimo svih akata i rezona, prebaci u Regionalnu ligu, grupa istok.

Ta 2016. godina bila je izborna na nivou Fudbalskog saveza Republike Srpske pa je “fudbalska vlada” na čelu s Milom Kovačevićem ispunila želju Obarčanima da igraju Regionalnu ligu – istok pod parolom: “nemamo šansu da budemo prvi u Prvoj ligi Republike Srpske u kojoj igra Borac!”

S obzirom da je Mladost dolazila iz najmasovnijeg područja – Bijeljina, koje daje najviše delegata u Skupštini FSRS, napravljen je neverovatan presedan da Savez prebaci klub u rang takmičenja po želji istog, a svugde na svetu klub koji odustaje od takmičenja ide u najniži rang takmičenja. Tako se spasla Sloboda iz Mrkonjić Grada koja je bila prva ispod linije ispadanja, pa je ostala prvoligaš. Onda su morale da se pomeraju i klubovi iz ostalih liga, baš kao kada je i banjalučki Borac, na sraman način, prošlog leta izbačen iz Premijer lige BiH, a FSRS nije na nivou “krovnog” Saveza zaštitio svoj klub, pa je nastao još jedan takmičarski haos.

Pod izgovorom da se uvodi licenciranje klubova u entitetskim ligama Izvršni odbor FSRS prošlog jula, doneo je odluku da se Prva liga Republike Srpske za sezonu 2019/20. skrati sa dvanaest na deset klubova. To je izazvalo revolt većine prvoligaša koji su sastančili, donosili zaključke, ali ih je predsednik FSRS Mile Kovačević “ofarbao” nizom “argumenata”. Nezadovoljstvo je ostalo jer klubovi nisu mogli da se dogovore oko adekvatnih sagovornika koji će ih predstavljati u diplomatskoj borbi sa Savezom. Tako je sve ostalo na pokušaju.

Dodatnu buru pre nekoliko dana podigli su Sutjeska iz Foče i zvornička Drina čiji rukovodioci su pisali Izvršnom odboru FSRS sa zahtevom da se poništi odluka o skraćenju Prve lige i da ona ostane sa dvanaest klubova. Međutim, veliko je pitanje da li će se ovi zahtevi Fočaka i Zvorničana naći na dnevnom redu sutrašnje sednice Izvršnog odbora jer je “fudbalska vlada” već razradila plan kako da ponovo “prekroji” lige saveznog ranga. Ako je slediti logiku, posle odustajanja Jedinstva iz Žeravice, šampiona drugoligaškog zapada, da ide u viši rang takmičenja, prvoligaš bi trebalo da ostane Tekstilac iz Dervente, ali u tom slučaju šamački Borac kao drugoplasirana ekipa iza Jedinstva vidi svoju šansu da on bude deseti prvoligaš za sezonu 2019/20.

Jedinstvo iz Žeravice, inače matični klub predsednika FSRS Mile Kovačevića, drugi put u poslednjih šest godina je kao šampion drugoligaškog istoka odustao od igranja u Prvoj ligi Republike Srpske. Prvi put su to bile finansije, a ovoga leta i finansije, ali i nemogućnost organizovanja omladinskih selekcija koje propisuju Propozicije takmičenja.

-Proces licenciranja i doslednost Savez će da pokaže upravo na primeru Jedinstva iz Žeravice, to je moj klub, međutim ukoliko nema uslova za takmičenje neće dobiti licencu. Nema popusta ni za koga. Jedinstvo će biti primer ostalim klubovima da proces licenciranja moraju da shvate ozbiljno – rekao je Mile Kovačević u decembru prošle godine na novogodišnjoj konferenciji za novinare.

Pored Jedinstva još neki klubovi iz regionalnih liga su istakli da ne žele da igraju viši rang takmičenja, kao što su Kozara iz Turjaka ili Trebava iz Osječana, pa se očekuje prava bura na sutrašnjoj sednici IO FSRS u kojem sede delegati svih sedam područnih saveza. Glas je digao i Fudbalski klub BSK iz Banjaluke koji je ispao iz Regionalne lige, grupa zapad.

-Ovakav fudbal Republike Srpske nema perspektivu. Javašluk je zavladao na svim nivoima, potpuni haos i dezorganizacija, sistem je uzrupiran, klubovi određuju gde će igrati, u kojoj ligi, bez obzira na rezultate, pa Izvršni odbor FSRS svake godine sastavlja lige u saveznom rangu. Tako će biti sve dok u Izvršnom odboru sede blentavi ljudi. Eto pogledajte samo šta radi Mladost iz Donje Slatine čiji je vlasnik Dragan Aranđić, član “fudbalske vlade” Republike Srpske. I Vranjak je prošle godine svašta radio na drugoligaškom zapadu, pa ove sezone ispade i on. Sve se vraća i sve se plaća – rekao je predsednik Fudbalskog kluba BSK iz Banjaluke Novak Damjanović.

Na pitanje da li se boji kazne, odgovorio je:

-Neka me kazne, neka me suspenduju, jer govorim istinu! A ona nam je potrebna da bi bilo bolje fudbalu Republike Srpske. Eto sad, BSK neće igrati Područnu ligu Banjaluka. Na poslednjoj sednici Upravnog odbora kluba smo doneli takvu odluku. Hoćemo da igramo Regionalnu ligu zapad. Ili ćemo igrati u regiji ili se uopšte više nećemo ni takmičiti. Kad mogu Jedinstvo iz Žeravice i Kozara iz Turjaka bez posledica da biraju gde će igrati sledeće sezone, može i BSK. Zbog čega se mi razlikujemo od njih?

Ipak, “fudbalska vlada” Republike Srpske “reže” glave, najbolji primer je Slobodan Tešić iz Brčkog, na to Damjanović odgovara:

-Ničija nije do zore sijala. Ljudi i pojedinci me ne interesuju već kako da vratimo poverenje u takmičarski sistem, jer 90 odsto utakmica je namešteno i niko ne reaguje. Pojedinci koji mešetare i vladaju iz sene su preuzeli komandnu palicu. To nije dobro za fudbal. BSK, ponavljam, neće igrati Područnu ligu Banjaluka jer je to stav našeg Upravnog odbora.

Šta ustvari danas predstavlja takmičenje u Republici Srpskoj kada se rezultati i plasman na tabeli najmanje poštuju, a “fudbalska vlada” administrativnim putem određuje sastav liga saveznog ranga takmičenja? Da li je licenciranje klubova Prve lige Republike Srpske još jedan od ustupaka FSRS pod dvanaestogodišnjom vladavinom predsednika Mile Kovačevića i klasično prenošenje entitetskih nadležnosti na “krovni” Savez iz Sarajeva ostaje da se vidi? Ili je to samo prvi korak ka ujedinjenju drugog stepena fudbalskog takmičenja u “Dejtonskoj zemlji”?

Vreme, kao i uvek je najbolji svedok, i sve će jasno da prikaže i pokaže.

“Slučaj Brčko”

Koliko je FSRS nedosledan pokazao je i primer Jedinstva iz Brčkog u prošloj sezoni. Brčaci su osvojili prvo mesto na drugoligaškom istoku, nakon deset godina se vratili u Prvu ligu, ali su od matičnog Saveza “popili” mnogo “gorkih pilula” i na terenu su pobedili sve spletke koje su vođene protiv njih u kancelariji u Banjaluci.

Nakon što je donesena odluka da se utakmica prolećne premijere OFK Glasinac – Jedinstvo (0:2) registruje postignutim rezultatom pred finiš sezone Apelaciona komisija je, kršeći Propozicije i Pravilnik o takmičenju tu odluku preinačila i dodelila pobedu Sokočanima službenim rezultatom 3:0. Istu odluku potvrio je i Izvršni odbor FSRS u prosecu zaštite zakonitosti. Uprkos svemu Jedinstvo je zadržalo prvu poziciju na tabeli.

Ujedinjenje pionirske lige

FSRS je popustio pod naletom “više komande” iz Sarajeva, a reč je o ujedinjenju lige pionira na nivou “Dejtonske zemlje” koje je bilo još jedan u nizu nelogičnih poteza.

Tako je od minule sezone 2018/19. pionirska liga igrana po kalendaru takmičenja kadetske i ove omladinske selekcije zavise od rezultata seniorskog tima u Premijer ligi BiH, dok su juniori odvojeni i imaju svoju prohodnost kroz ligaško takmičenje. Republika Srpska nema svoju omladinsku ligu, sve su napravljene po principu regija, mešanjem klubova dva entiteta, ali FSRS vodi dve od ukupno četiri lige iz kojih se popunjava Premijer liga BiH. Doduše FSRS uvek ima zagarantovano jedno mesto posle doigravanja klubova pod svojim okriljem.

FSRS protiv klubova

Izborni dil, neprirodni i nelogični, iz 2016. godine dva predsednika, Mile Kovačevića iz FSRS i Elvedina Begića iz FS BiH doneo je još jedno prenošenje nadležnosti sa entitetskog na “krovni” Savez, a to je nametanje sponzora koji apsolutno nije u interesu klubova niti fudbala Republike Srpske.

Članovi Izvršnog odbora FSRS iz Republike Srpske podržali su predlog da utakmice Premijer lige BiH prenosi platforma “Moja TV” koja nema nikakvu gledanost u srpskom entitetu. Tom odlukom poništeni su ugovori, u prvom redu klubova Republike Srpske sa Arenom TV, najgledanijom sportskom televizijom u regionu, pa je Borcu, Krupi i Radniku, u tom trenutku premijerligašima, nanesena velika marketinška i finansijska šteta, koju niko nikad nadoknadio nije.

Tako su članovi IO FS BiH predvođeni Milom Kovačevićem oštetili klubove i nametnuli im platformu koja ima posebne ugovore sa Željezničarom i Sarajevom, klubovima koje najviše i “reklamira”. “Moja TV” na utakmicama “prati” samo sarajevske velikane!