Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da hajka na funkcionere Srpske liste /Milana Radojičića i Ivana Todosijevića/ predstavlja dio specijalnog rata.

Đurić u saopštenju navodi da time Priština među Srbima na sjeveru Kosova i Metohije nastoji da stvori utisak da nemaju nikakvu sistemsku zaštitu i da je njihov glas nevažan, jer isključivu moć odlučivanja na samoproglašenom Kosovu imaju Albanci i njihova OVK “elita”.

Đurić ističe da prišitnski nalog za hapšenje funkcionera Srpske liste Milana Radojičića i optužnica protiv Ivana Todosijevića jeste poruka Srbima da je svaki njihov otpor beznadežan, budući da samovolji Prištine ne mogu izmaći čak ni lokalni srpski politički lideri.

– Porukom da je i prištinsko pravosuđe oružje u rukama projekta potpune albanske dominacije na samoproglašenom Kosovu, Srbima se sugeriše da se svaki od njih može naći na udaru jednog takvog sistema i da za njih ne važe nikakva ljudska ili demokratska prava – ističe Đurić.

On je naglasio da Srbi na Kosmetu treba da znaju da je Srbija garant njihove bezbjednosti i dostojanstva i da će se najodlučnije oduprijeti nastojanjima da se uspostavi dominacija i strahovlada Prištine u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

– Srbija će, naglašavam još jednom, naći način da zaštiti naše ljude na Kosovu i Metohiji, jer niko ne može da ih natjera ni da napuste svoja ognjišta, ni da budu kosovari, a ne Srbi – naveo je Đurić.

SRNA/RTRS