Evropska agencija za satelitsko praćenje objavila je da je za nama najtopliji jun u istoriji praćenja temperature u Evropi, javio je Indipendent.

Ponos Agencije za satelitsko praćenje Evropske unije, sistem za satelitsko prikupljanje meteoroloških podataka “”Copernicus ECMWF”, radio je punom parom tokom juna.

Rezultati su alarmantni – prosječne temperature u Evropi su za dva stepena Celzijusa bile više od normalnih, što znači da je jun koji je za nama i zvanično postao najtopliji jun od kada se temperature mjere na teritoriji Starog kontinenta, piše Indipendent.

Eksperti navode da su klimatske promjene donijele vjerovatnoću da se čak pet puta češće dešavaju toplotni talasi u Evropi poput onog koji nas je zapljusnuo prošle nedjelje.

Brzom analizom prosječnih temperatura u Francuskoj od 26. do 28. juna, stručnjaci su došli do zaključka da je globalno otopljavanje koje je izazvao čovjek izazvalo “priličan” porast u vjerovatnoći da se toplotni talasi dese.

Rekordne temperature u Evropi profesorka Hana Klouk, istraživač prirodnih katastrofa pri Univerzitetu u Redingu, ističe da vreli jun nije iznenađenje: “Studija je pokazala da temperaturni rekordi nisu samo oboreni, oni su razneseni”.

RTS