Srpska lista pozvala je danas premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da, umjesto što šalje kamione sa robom za slikanje na sjever Kosova, hitno povuče anticivilizacijske takse i tako da šansu miru i normalizaciji.

U saopštenju Srpske liste ističe se da je Priština i njena suluda politika pritiska na Srbe na Kosovu i Metohiji jedini krivac za sadašnju situaciju u srpskim opštinama sjevereno od Ibra.

Naglašava se da su Haradinaj i ostali albanski politički lideri odgovorni za to što se Srbi na samoproglašenom Kosovu osećaju kao lovina i bića drugog reda.

Iz Srpske liste navode da su krizu u snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama na sjeveru Kosova stvorili Haradinaj i njegovi partneri, uvođenjem anticivilizacijskih taksa, hapšenjem i prebijanjem nedužnih srpskih građana, fabrikovanim političkim optužnicama i stalnim kreiranjem atmosfere mržnje prema srpskom narodu.

– Vrhunski je cinizam kada Haradinaj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, osvjedočenog borca za mir, stabilnost i srpsko-albansko pomirenje, optužuje za destabilizaciju i lažiranje krize na sjeveru Kosova i Metohije – ističe se u saopštenju.

On kaže da jeftine propagandne trikove Haradinaj može da prodaje svojim lakovjernim sunarodnicima jer Srbi znaju ko im radi o glavi i ko je glavni kreator nestabilnosti u cijelom regionu.

Oko 400 privrednika sa sjevera Kosova juče je obustavilo rad i zatvorilo sve poslovne objekte, a sa njima su se solidarisali i taksisti.

Predsjednik Udruženja privrednika sjevera Kosova Radoš Petrović rekao je juče da su sve trgovinske radnje u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije zatvorene zbog nedostatka robe nakon uvođenja taksa od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH prije više od sedam mjeseci.

Priština je dopremila robu za sve prodavnice u vlasništvu Bošnjaka i Albanaca u Bošnjačkoj mahali, Suvom Dolu i selima u kojima žive Albanci.

SRNA/Srpskainfo