Godinama unazad, svakog leta, “fudbalska vlada” iz Banjaluke “kroji” lige saveznog ranga takmičenja

Autokratska politika ili kako to neko preciznije kaže – diktatura unutar Fudbalskog saveza Republike Srpske, čini se da dobija svoj epilog. Izvršni odbor “kuće fudbala” iz Banjaluke će na današnjoj sednici (12 časova) raspravljati o sastavima liga saveznog ranga takmičenja čime će automatski “fudbalska vlada” svojim odlukama omalovažiti rezultate postignute na terenu iz prošle sezone, ali i plasman klubova na tabeli.

Poseban gnev klubova i zdrave fudbalske javnosti u Republici Srpskoj izazvala je odluka Izvršnog odbora FSRS iz jula prošle godine, donesena pred sam start šampionata, koja je dovela, praktično, klubove pred svršen čin jer su već imali formirane takmičarske ekipe podešavane za ligu od dvanaest klubova, a onda su dobili “malj u glavu” od onih kojima prevashodni interes treba da bude progres fudbala.

Liga je smanjena na deset klubova bez konsultacija klubova i područnih saveza, bez “okruglih stolova” i uobičajene procedure – rasprave o ideji. Jednostavno, desio se “grom iz vedra” neba. Ukoliko bi bili iskreni članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, onda bi javnost saznala da ih je na sednici, kada je donesena sporna odluka o smanjenju, to bukvalno sačekalo na stolu. Dakle, jedan čovek je osmislio smanjene Prve lige, administracija odradila svoj deo posla, a “fikusi” iz  Fudbalskog saveza Republike Srpske, to potvrdili… E, čini se sada da je “fikusima” postala “puna kapa” tog prvog u fudbalskom sportu Republike Srpske. Naravno, reč je o predsedniku Mili Kovačeviću.

Zvanično su se oglasili Sutjeska iz Foče i zvornička Drina, juče i banjalučki BSK, mnogi klubovi odustaju od višeg ranga takmičenja, Savez je nemoćan da reši “Gordijev čvor” jer je postao marioneta jednog čoveka koji se za sve pita, sam kroji politiku i donosi odluke uz pomoć klimoglavaca, kako u Izvršnom odboru FSRS, tako i članovima “fudbalske vlade” na nivou BiH.

-Mile Kovačević je za dvanaest godina vladavine u našem fudbalu minimizirao fudbalsku Republiku Srpsku, a ojačao FS BiH jer se sam projektovao za predsednika “krovnog” Saveza, pripremajući teren da zasedne u fotelju prvog čoveka. Njegov dil sa prvim čovekom FS BiH Elvedinom Begićem degradirao je sve što dolazi iz srpskog entiteta koji on predstavlja sa još četvoricom ljudi “bez moći odlučivanja i elastičnog karaktera”. Kao da je namerno srozao lige Republike Srpske i klubove što se i te kako vidi po haosu koji je zavladao u “sistemu jednog čoveka” koji se krije iza Izvršnog odbora, komisija i tela Saveza – rekao je izvor blizak Fudbalskom savezu Republike Srpske koji je insistirao na anonimnosti.

Zbog svega toga na današnjoj sednici Izvršnog odbora FSRS očekuje se, prvi put kako njim predsedava Mile Kovačević, “sukob mišljenja”, a s obzirom da mnogo puta ispoljenu sujetu biće zanimljivo videti kako će advokat iz Gradiške reagovati na pojedina “škakljiva pitanja” koja mu ne konveniraju?

-Mnogi predviđaju i da će se Izvršni odbor FSRS “pocepati” na više strana i frakcija. Krivicu za to, ako se desi, snosi prvi čovek u Fudbalskom savezu Republike Srpske, Mile Kovačević. Zašto? Jer se poistovetio sa Savezom i Republikom Srpskom! Već duže vremena Kovačević teško može da sastavi i Odbor za hitna pitanja, setite se samo odluke u Šamcu, pre finala Kupa Radnik – Krupa, kada su oduzeta tri boda Jedinstvu iz Brčkog, da je IO zasedao u dobrano krnjem sastavu. A tek štetne odluke za fudbal Republike Srpske donesene u Sarajevu, one su mnogobrojne i prozivod su politike predsednika Kovačevića koji je, po svemu sudeći, izgubio kompas u virtuelnom svetu novca i moći koji je ugledao. Ne kaže naš narod džaba – dabogda se osilio – dodao je naš izvor.

Šta može da očekuje Savez koji ne poštuje vlastita akta, ne radi po njima nego po idejama i zamislima jednog čoveka? Gde je budućnost fudbala kada klubovi koji osvoje prvo mesto ostaju u istom rangu takmičenja, baš kao i pojedini koji su ispali, a neki, sami sebi, biraju gde će da igraju? Zbog čega su samo u Republici Srpskoj rezultati na terenu i konačne tabele nebitne i nemaju značaj, dok se iznad svega postavlja jedan čovek sa svojim Izvršnim odborom? Čemu služi Takmičarska komisija koju omalovažava prvo Apelaciona, a onda i Izvršni odbor – “slučaj Brčko”?

I tako redom, možemo da dođemo do milion pitanja, a odgovore uvek čekamo. S nestrpljenjem.

Možda su se izgubili negde na autoputu Zenica – Sarajevo, tamo kod lašvanske doline. Za Milu Kovačevića i njegove saradnike, politički postavljene, u Izvršnom odboru FS BiH: Milorada Sofrenića, Ranka Vučkovića i Zlatka Spasojevića samo približavanje Sarajevu budi amneziju odakle dolaze, koga predstavljaju i šta treba da rade. Peti član je Dragan Kulina iz Istočnog Sarajeva i on vrlo dobro zna šta je danas Sarajevo, još kao član Komiteta za normalizaciju FS BiH.

Biće zanimljiva sednica “fudbalske vlade” Republike Srpske ovog vrelog julskog dana…

Navija za BiH, ne poštuje FSS

Predsednik FSRS Mile Kovačević u skorijoj prošlosti je, tačnije poslednje četiri godine, imao je niz fudbalskih ispada od kojih je ljudima zdravog razuma zastajao dah i bili su u neverici.

Tako je na jednoj lokalnoj televiziji u Srbiji, negde u Vojvodini, izjavio da između Srbije i BiH sluša mozak pre srca i da navija za “Zmajeve”. Takođe, ostaće upamćen i po verbalnom ratu sa Slavišom Kokezom, predsednikom FS Srbije uoči izbora 2016. godine kada mu je protivkandidat bio Petar Jelić.

Odrekao se fudbalske matice, “promenio ploču” i sklopio neprirodan i nelogičan dil sa FS BiH u kojem je FSRS izgubio sve ono što je imao posle smrti doktora Milana Jelića – autoritet!

Obećani glasovi

Pitanje, ko je i kada dogovarao, sa srpske strane, da za generalnog sekretara Fudbalskog saveza BiH bude izabran Adnan Džemidžić umesto Jasmina Bakovića. Mile Kovačević je tada članovima Izvršnog odbora FS BiH iz Republike Srpske jasno i glasno rekao: “Obećao sam predsedniku Elvedinu Begiću pet naših glasova!

Mi postavljamo pitanje – da li su to bili glasovi za SDA! Naime, Adnan Džemidžić je bio na izbornoj listi SDA prošle godine. Jasmin Baković nije! Da li je to Fudbalski savez Republike Srpske predvođen Milom Kovačevićem bio u političkoj koaliciji sa Strankom demokratske akcije?

Sportski žurnal