Uprkos konstantnim upozorenjima evropskih zvaničnika o neophodnosti što bržeg formiranja vlasti na svim nivoima, bošnjački blok predvođen SDA, nastavlja višemjesečnu postizbornu agoniju. Oni koji BiH najviše svojataju, najviše je diskredituju i obezvrijeđuju, ocijenila je predsjednica Republike Srpske. Šta je stvarni cilj!?

Utabanim stazama političkog mešetarenja i kalkulacija, SDA i njen lider Bakir Izetbegović više od pola godine “naricali” su o “ugroženosti države” od ojačanog srpsko-hrvatskog bloka. Moljakali imaginarne “zaštitnike” da im se pridruže. Dosljedni su ostali i nakon što su pod svoje skute svili očekivano – još jednog budžetskog veterana i vlastoljupca Željka Komšića i njegov DF. A potom i SBB, predvođen Fahrudinom Radončićem koji se mjesecima, ispostavilo se kasnije, jalovo zaklinjao kako sa SDA više neće. Dok je Komšić čiji je “reizbor” u Predsjedništvo, prema našim saznanjima, tajkune SDA koštao više od milion maraka, prvu ratu kredita “vratio” je inovirajući NATO uslov za imenovanje Zorana Tegeltije na funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara, a ostale “vraća” čuvajući leđa Šefiku Džaferoviću u blokadi i uslovljavanju, Radončiću je pripala uloga kooperativca sa srpskim i hrvatskim blokom. Skrivajući se između “radikalnog” Komšića i “umjerenog” Radončića, Izetbegović mudro pere SDA od “osuda” i lijevih i desnih kritičara i nastavlja da mešetari.

– Oni koji najviše pričaju o BiH najviše je, da tako kažem, spuštaju, diskredituju, obezvrijeđuju, umanjuju njen kapacitet. Oni pokušavaju na sve moguće načine da okupe neku većinu koja bi isključivala SNSD i slično, ali polako – kaže predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Da je ovakav “poduhvat” u pokušaju, ne isključuje ni novoizabrani predsjednik SDS-a Mirko Šarović. Dok je još bio pretedent na treću funkciju, uz ministra, pa poslanika i na kraju stranačkog predsjednika, obećavao je da SDS neće biti pasivni posmatrač i statista, sada najavljuje “produžetke” u stranačkim pregovorima o formiranju vlasti.

– Vjerovatno ima onih koji misle da SDS ne treba ništa da radi, da ostane začaurena, da se zaledi, da prepustimo sve političke procese na nivou BiH da u njima ne učestvujemo. Јa kažem u njima ćemo učestvovati na svoj način – kaže Šarović.

I možda bi ambicije o isključenju SNSD-a iz vlasti na bh. nivou bile i ostvarive, da nije nepremostive prepreke u Domu naroda koji svaki zakon i odluku, osim one o imenovanju Savjeta ministara, mora da potvrdi. A tamo od pet srpskih delegata, SNSD ima četiri fotelje. Baš kao i HDZ u hrvatskom klubu, čije su ruke i u Predstavničkom domu potrebne za prostu većinu. A za tu kombinatoriku lider HDZ-a BiH, nije spreman. Bar za sada.

– To su vam te igre…kupiti malo vrijeme, čekati neke krize ovakve i onakve. Neko vjeruje da kroz takve krize može upravljati sistemom. Јa mislim da je to pogrešno i da što hitnije moramo uspostaviti Savjet ministara – poručio je Dragan Čović.

Krize već potresaju i tek formirani federalni parlament. Tamo je Komšić već napravio salto mortale i povukao podršku rukovodstvu doma. Potresi prijete i kantonalnoj vlasti u Sarajevu, neprebolnom gubitku SDA koju je potisnuo bh. blok. Da li će Komšić i na Kantonu morati da otplaćuje rate!? Kako god, mentori mu u Ulici Mehmeda Spahe na broju 14 /centrala SDA/ u uslovljavanjima ne posustaju!?

– Dakle, neće se desiti sasvim sigurno situacija da ćemo pristati na formiranje Savjeta ministara, a da ćemo zaboraviti ANP – kaže Denis Zvizdić.

Pristanak na NATO put i “uslov svih uslova” ANP Zvizdić i SDA, teško mogu da očekuju i od priželjkivanih partnera SDS-a. Јer u suprotnom, u uslovima kada je srpski narod izričito protiv NATO integracija, bilo bi to partijsko i političko samoubistvo. I toga su itekako svjesni. No, u tom sarajevskom mešetarenju, briselski autoriteti, višemjesečna upozorenja pretočili su u sankcije za BiH.

– Komisija je čak otišla i korak dalje, tako što je dala preporuku da se ni ne razmatra na nivou zemalja članica samo mišljenje o aplikaciji bez formiranja vlasti u zemlji – kaže šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Šta će prevagnuti!? Evropski put BiH u koji se sarajevski “bosnoljupci” i kvazi reformisti zaklinju ili stranački interesi u sarajevskom kantonu, Federaciji i na Marijin dvoru!? Šta god da nadjača – red je da, zarad mentalne higijene svih, SDA-ovi emisari verbalno prestanu da se u zakone i Ustav zaklinju, s obzirom na to da su ih odavno dobrano prekršili – gazeći izbornu volju građana.

RTRS