Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je situacija na sjeveru Kosmeta sve teža. Naveo je da su prištinske vlasti pokušale da dovođenjem kamiona, bez ikakvih pravila, prodaju robu Srbima. Nisu prodali juče ni kilogram šećera, ni kilogram soli, istakao je Vučić i poručio da je ponosan na Srbe.

Obraćanje Vučića uslijedilo je nakon njegovog sastanka sa Eliotom Engelom, članom Predstavničkog doma kongresa SAD.

– Situacija na sjeveru pokrajine je, kaže, sve teža i političko-bezbjednosnim rečnikom rečeno – veoma kompleksna. Najviše je teškoća sa snabdevanjem, zbog prištinske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije. Kada vam neko uvede taksu od 100 odsto, taj vam je zabranio trgovinu – poručio je on.

Istakao je da je država Srbija pronalazila načine da snabdujeva stanovništvo na sjeveru. U tom periodu Albanci su zaplijenili 16 kamiona sa robom, vozači su privođeni, vrijeđani, maltretirani.

– U 14 kamiona bili su prehrambeni proizvodi, a u dva stočna hrana. Na jedan kombi je pucano 11. juna u Јošanici, opština Leposavić – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da se postavljaju tri pitanja: Zašto Priština to radi, šta je konačni cilj Prištine i nekih sa Zapada koji podržavaju takve akcije i šta Srbija može da uradi.

Smatra da Priština pokušava da Srbi sa sjevera Kosmeta zaborave na centralnu Srbiju i da roba odatle nije neophodna, već da će Srbi umjesto zaječarskog piti, na primer, pivo iz Peći

– Pokušali su juče da dovođenjem kamiona, bez ikakvih pravila, fiskalnih kasa, prodaju robu Srbima. Bio sam ponosan na srpski narod što su 403 prodajna objekta bila zatvorena, bili su jedinstveni u protestu i nenasilnom gandijevskom otporu – naveo je Vučić.

Srbi su pokazali sposobnost, hrabrost, organizovanost i odlučnost da opstanu na svojim ognjištima i budu uz Srbiju.

– Divim se našem narodu, taj heroizam ostao je nezabilježen kod nas, ali zaslužuje ne samo poštovanje već i divljenje. Nisu prodali juče ni kilogram šećera, ni kilogram soli. Niko ništa nije htio da kupi, nisu ni prišli – istakao je Vučić.

Tanjug