Zbog planiranja terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli, Sud BiH proglasio je krivim i osudio na ukupno šest i po godina zatvora Maksima Božića, koji je još koristio imena Mirza Gradaščević ili Abu Muhamed, i Edina Hastora. Božić je osuđen na četiri, a Hastor na dvije i po godine zatvora.

Dvadesetdevetogodišnji Maksim Božić, rođen u Bijeljini, kao dijete razvedenih roditelja, sa majkom muslimankom preselio je u Beč. Tamo je promijenio vjeru i ime, i kao Mirza Gradaščević ili Abu Muhamed, postao dijelom vehabijskog pokreta.

Nakon izdržavanja zatvorske kazne zbog više krivičnih djela iz Austrije je protjeran 2008. godine i u bh. “rasadniku vehabizma” pronašao pogodno tlo. I u Beču, i po Maoči, i Sarajevu, “družio” se i sarađivao sa Mevlidom Јašarevićem, teroristom presuđenim zbog napada na ambasadu SAD u Sarajevu 2011. godine. I dok je Јašarević izdržavao 15-godišnju zatvorsku kaznu u Zenici, Božić ili Gradaščević je u sarajevskom naselju Pofalići u porodičnoj kući, takođe prethodno višestruko osuđivanog Edina Hastora zvanog Amidža, planirao terorističke napade na sjedište SIPA u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanskog kantona i to na godišnjicu obilježavanja ubistva vojnika ЈNA na Brčanskoj Malti.

Preduprijeđeni su u aprilu prošle godine, nakon što je njihovu gnusnu nakanu u kancelariji u Tuzli, SIPI otkrio svjedok i poznanik osuđenih. U Hastorovoj kući, u kojoj se nalazi i improvizovani paradžemat, policija je pronašla ručne bombe, automatsku pušku, više od 400 metaka, granate… Јašarevićeva ručno pisana pisma, uputstva za pravljenje improvizovanih bombi, propagandni materijal i zastave tzv. Islamske države, video materijal pripreme i terorističkog napada u Parizu, kao i oporuke pariskih terorista. Sličnu, o pripremi za smrt u “džihadu” namjeravao je da snimi i Božić ili Gradaščević. Namjeravao je i da kupi još oružja veće razorne moći. I sve je dokazano, nema dvojbi sudija Anđelko Marjanović.

Planer Božić, na izricanju presude, najavljeno, nije se ni pojavio. Njegova odbrana, kao i Tužilaštvo, najavljuju žalbe.

Advokat Džema Hasanagić kaže da je odbrana tokom čitavog postupka tvrdila da Maksim Božić nije počinio kazneno djelo  terorizma za koje je osuđen.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je riječ o doista teškim kaznenim djelima terorizma i da smatraju da ona zaslužuju strožu kaznu, zbog čega će u žalbi tražiti izricanje veće kazne za optužene.

Na mizerne kazne, za terorizam i djela vezana za terorizam, koje dosuđuje bh.sud, domaći i strani eksperti upozoravali su nebrojeno puta. Posljednji – prije samo mjesec, američki stručnjak za bezbjednost Adrijan Štuni, koji je podsjetio da za djela za koja se u BiH u prosjeku počinioci kažnjavaju sa godinu i 10 mjeseci, američki sudovi presuđuju na 13 i po godina. Britanski, primjera radi, za planiranje terorističkog napada, doživotne kazne presuđuju čak i maloljetnicima. No, Hastor je već danas pušten na slobodu – do pravosnažnosti presude. Uz zabranu napuštanja BiH. Planer Božić ili Gradaščević, ostaje u pritvoru gdje se nalazi od 12. aprila prošle godine. Obojici će u zatvorske kazne biti uračunati i pritvorskih više od 14 mjeseci.

RTRS