Vlada Srbije uložiće 200.000 evra u rekonstrukciju prijedorske Osnovne škole “Petar Kočić”.

Zahvaljujući donaciji, koju su inicirali Vlada Srpske i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, uslovi u najvećoj osnovnoj školi u Prijedoru, biće značajno poboljšani.

Od 1998. godine kada je školski objekat izgrađen, ulaganja u njegovu rekonstrukciju bila su minimalna. Dotrajali su stolarija i sistem grijanja.

– Grijanje nikad nije bilo optimalno, nije se mogao ovoliki prostor zagrijati. Mi se nalazimo u dijelu grada koji nema centralno grijanje, za razliku od drugih škola – kaže Gorana Bosančić, direktorka OŠ “Petar Kočić”, Prijedor.

Zahvaljujući donaciji Vlade Srbije, radijatori će u novoj školskoj godini biti topliji, a stolarija kvalitetnija. U planu je i rekonstrukcija učionica i mokrog čvora. Rekonstruisana će biti i višenamjenska školska sala, u kojoj je krov prokišnjavao.

– Tu održavamo i sjednice i priredbe koji posjećuje veliki broj učenika i roditelja, tako da ćemo i tu imati jedan komfor i ugodno jedno mjesto – naveo je Zoran Mršić, pedagog u OŠ “Petar Kočić”, Prijedor.

Dio sredstava biće uložen u rekonstrukciju i izgradnju sportskih terena u dvorišto ove škole.

Nakon 21 godinu čekanja, učenici će u školskom dvorištu dobiti košarkaški i teniski teren, i modernu atletsku stazu. Već je potpisan ugovor Ministarstva finansija i Grada.

– Od sad će grad Prijedor biti nadležan da pomogne da se ostvari, realizuje ova donacija, i za svu drugu metodologiju ostvarivanja i pravljenja projekata i tender izvođača – pojasnila je Bosančićeva.

Ovu školu u protekloj školskoj godini pohađalo je 1.187 učenika u 52 odjeljenja, što je čini najvećom osnovnom školom u Prijedoru, ali i u Srpskoj.

RTRS