Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je danas istražnu bušotinu bunara u Tomašici na kojoj, prema preliminarnim rezultatima, vode ima dovoljno za snabdijevanje nekoliko hiljada domaćinstava u ovom i selima Busnovi, Rakelići, Saničani, Gomjenica, Rasavci, Ništavci i Zecovi.
Đaković je rekao da će, nakon završetka istraživanja, dobiti odgovor da li može da počne izgradnja vodovoda Tomašička jezera, kao primarnog voda, što je najvažnije za ovo područje koje bi bilo kompletno snabdjeveno vodom za piće.

“Rađene su početne analize, ali ne u potpunom kapacitetu i one pokazuju da je voda dobra za piće”, rekao je Đaković novinarima.

On je naveo da je ovaj projekat od velikog značaja za grad jer je istraživanje pokazalo da ovaj lokalitet raspolaže sa dovoljno vode koja se nalazi na zahvatu između 23 i 36 metara.

“Bušilo se do dubine od 102 metra, tako da će biti i do 60 litara u sekundi vode sa više bušotina, dok je za projekat potrebno oko 30 litara vode u sekundi”, izjavio je Đaković i dodao da dosta toga zavisi od analize kvaliteta vode.

Predstavnik Instituta za primijenjenu geologiju i vodoinženjerstvo – IPIN iz Bijeljine Vaso Novaković izjavio je da ukupne rezerve vode sa ovog izvorišta iznose više od 60 litara u sekundi, te da se na tom mjestu može otvoriti veoma ozbiljno izvorište za vodosnabdijevanje jednog dijela grada.

“Mi smo završili ugradnju bunarske konstrukcije, ovo je istražni bunar, a sljedeći koraci zavise od naručioca koji će dalje ići u izgradnju crpne stanice i priključne cjevovode. Ovaj bunar praktično mogu da priključe u sistem”, rekao je Novaković.

On je naveo da su istražni radovi ispunili cilj, a to je da su dosadašnje analize pokazale da se iz ovog bunara može zahvatiti oko 10 litara vode u sekundi.

“U istraživanju su korištene najsavremenije metode bušenja sa izbacivanjem nabušenog materijala komprimovanim vazduhom pod pritiskom tako da su očuvane filtracione karakteristike i maksimalna količina vode koja se može uzeti iz podzemlja”, objasnio je Novaković.

Direktor prijedorskog “Vodovoda” Vlado Reljić smatra da će ovim projektom biti riješeno pitanje vodosnabdijevanja u gotovo cijelom gradu.

“Ovaj projekat traje dosta dugo i počeo je da daje ohrabrujuće rezultate. Prije ovog bušenja urađena su hidrogeološka istraživanja koje je `Vodovod` finansirao sa starim rudnicima `LJubija`. Riječ je o jednom rezervoaru kapaciteta 1.000 metara kubnih i glavnom cjevovodu koji će voditi sve od Gomjenice. Prelaziće preko dva mosta i obuhvatiti potrošače sa lijeve obale”, rekao je Reljić.

On je dodao da je dalje potrebno da se ukomponuje ovaj bunar, izgrade pumpne stanice i dovede električna energija.

“Potrebno je razmišljati o tome kako doći do glavnog projekta vodovoda, distributivne mreže i kućnih priključaka za sva ova naselja i potrošače”, naveo je Reljić.

Foto: prijedorgrad

Video: RTRS