Lideri opozicionih protesta odustali su od zakazivanja novih protestnih skupova, saopštio je poslanik PDP-a i jedan od organizatora Draško Stanivuković.

Pred nekoliko stotina okupljenih, Stanivuković je poručio da će se, umjesto zakazivanja novih protesta, koje su se, po ranijim najavama, trebali održavati svakog četvrtka, usmjeriti na organizovanje peticija kojom traže ispunjenje njihovih zahtjeva.

– Tek nakon tih peticija, vidjećemo kad će biti treći skup – rekao je Stanivuković.

On je ponovio da ostaju iza zahtjeva da se omoguće protesti na Trgu Krajine, da se riješi “ekološka katastrofa” u Poslovnoj zoni Incel, te stave na uvid diplome zaposlenih u javnom sektoru.

Prema procjenama analitičara, do otkazivanja novih protesta došlo je zbog procjene da bi svaki novi skup okupljao sve manje opozicionih pristalica. Oni ističu da su organizatori, po svemu sudeći, očekivali će sinoć okušiti znatno veći broj Banjalučana.

I uoči samog skupa, bilo je više nego očigledno da će biti teško motivisati veći broj građana i da bi svaki dalji pad broja pristalica bio izuzetno frustrirajući. Stoga je procijenjeno da se odustane od organizacije novih protesta, mada su organizatori ranije najavljivali da će oni biti u parku svakog četvrtka i da će, štaviše, širiti i po drugim gradovima Srpske. Međutim, vidljivo je da nisu u stanju da mobilišu šire mase, bez obzira na uložena velika sredstva u promociju skupa i snažnu medijsku podršku, smatraju analitičari.

Oni procjenuju da je upravo želja da se privuče što veći broj ljudi presudila da se, pored zahtjeva za organizaciju protesta na Trgu, uvrste i zahtjevi poput rješavanja ekoloških problema u Incelu.

Iako je jasno da Incel nema nikakve veze sa početnim zahtjevima, tražila se bilo kakva tema, vezana za Banjaluku. Upravo ova tema snažno svjedoči o tome da su Banjalučani prozeli da se iza krupnih riječi o “pravdi” zapravo krije lična politička ambicija, tvrde analitičari.

Izvor: www.banjaluka.net