Đurologija, slikari, vajari i poznata muzička imena čekaju na posjetioce 7. i 8. avgusta na prijedorskom šetalištu.

U Prijedoru je 5. jula 2019. godine, na konferenciji za medije, predstavljen bogat sadržaj ovogodišnjeg ŠA Festa “Powered by Jelen” – memorijalnog festivala posvećenog Daliboru Popoviću Mikši, koji će se održati u avgustu u Prijedoru.

U okviru manifestacije Kulturno ljeto, a uz podršku Grada, Turističke organizacije Prijedor te partnera i prijatelja festivala: Jelen piva, Sensationa i Addiko Banke – banke partnera festivala, ŠA Fest ove godine počinje ŠA ulicom 7. i 8. avgusta i nastavlja se sa dve festivalske noći 9. i 10. avgusta u Ljetnoj bašti u Prijedoru.

Kako navode organizatori ŠA ulica ponudiće bogat kulturno-umjetnički program na tri punkta u glavnoj ulici.

Ispred Galerije Prijedor u “Addiko Art kutku” prolaznici će uživati u radovima nastalim u likovnoj koloniji Mikšinih kolega sa klase, upoznati se sa linorezom, ali i pratiti kako nastaje vajarsko djelo rukama poznatog vajara Bojana Mikulića, dok će učenici škole slikanja Borisa Eremića i Zorana Radonjića pokazati svoje slikarske vještine. Najmlađi Prijedorčani će takođe moći u ovom umjetničkom kutku da naprave prve figure od gline, ili naslikaju svoj prvi akvarel u kreativnoj radionici Centra znanja „Obrazovalište“.

Kako ističu iz Addiko banke, ova banka je u okviru svoje strategije djelovanja prema lokalnoj zajednici prvenstveno fokusirana na kulturu.  Banka nastoji osnažiti svoje prisustvo na muzičkoj sceni, prvenstveno kroz podršku muzičkim festivalima.

Idući dalje do malog trga, prolaznici će uživati u bogatom i nesvakidašnjem programu “Sensation muzičkog stejdža” na kojem će tih dana između ostalih nastupiti: Orkestar harmonika muzičke škole iz Prijedora, Bendoneon square iz Banjaluke, Combine quartet, Ketpool i Bećari.

Na glavnom trgu ljubitelje pozorišta očekuje „Teatar stejdž“ na kojem će prvo veče nastupiti polaznici škole glume Dejana Batoza, a nakon domaćih glumačkih mladih snaga, prijedorčanima i svima onima koji se tog dana nađu u gradu na Sani, organizatori ŠA Festa i ŠA ulice obećavaju sat vremena smijeha uz Đuru i njegovu „Đurologiju“.

Sljedeće veče, 8. avgusta, nakon radionice Edukativno kreativnog centra Jakša za najmlađe prolaznike, moći ćete uživati u predstavi „Celo telo tu me boli“ pozorišta Jazavac iz Banjaluke.

A nakon ŠA ulice slijedi  i ŠA Fest “Powered by Jelen”. U toku dvije festivalske večeri, 9. i 10. avgusta u Ljetnoj bašti u Prijedoru sviraće: “Iri FM”, “Studgart Onlajn”, “Partibrejkers”, “LET 3”, “Smok Mardeljano”, “Sajana”, “M.O.R.T.”, “Zoster”, “Vojko V”, “TBF”, “Mikri Maus & Bvana”. Za after parti pobrinuće se “DJ Inis” i “DJ Fat V”.

Ulaznice za ŠA Fest 9. i 10. avgusta mogu se nabavite onlajn na kupikartu.ba ili putem prodajnih mjesta širom BiH. Prihod od prodatih ulaznica i ove godine ide u Fond Dalibor Popović Mikša koji za cilj ima podršku kulturi i umjetnosti kroz koncerte, stipendije, kupovinu instrumenata, organizaciju izložbi, podršku talentovanim umjetnicima i sl.

Cijena jednodnevne ulaznice je 10 KM, a dvodnevne ulaznice je 15 KM. Broj mjesta u Ljetnoj bašti je ograničen, zato organizatori pozivaju da svoje mjesto osigurate na vrijeme.

Po riječima organizatora, saradnjom sa Željeznicama RS za oba dana festivala obezbjeđen je i besplatan prevoz ŠA vozom na relacijama Banjaluka – Prijedor – Banjaluka i Novi Grad – Prijedor – Novi Grad.

ŠA Fest održava se ove godine uz veliku podršku sponzora i partnera, ali i svih kulturnih ustanova Grada: Pozorišta, Galerije, Muzičke škole, Kina, Muzeja i Turističke organizacije.

Srpskainfo