U okiru prijedorskog Kulturnog ljeta, od 7. do 10. avgusta u Prijedoru će biti održan Ša Fest, memorijalni festival posvećen preminulom muzičaru, slikaru i frontmenu prijedorske grupe Tatu, Daliboru Popoviću Mikši. U prijedorskoj Ljetnoj bašti nastupiće poznata muzička imena iz regiona, a biće organizovana i Ša ulica umjetnosti.

Uspomena na svestranog prijedorskog umjetnika, prerano preminulog Dalibora Popovića Mikšu, živi i kroz Ša Fest, posvećen upravo njemu. Tokom dvije festivalske večeri, 9. i 10. avgusta u prijedorskoj Ljetnoj bašti nastupiće poznata muzička imena iz regiona.

– Devetog avgusta u Ljetnoj bašti sviraće nam Ajeri FM, Štutgart onlajn, Partibrejkersi, Let 3, Smoke madeljano, a za after parti prve večeri festivala pobrinuće se i Di džej Inis. Druge večeri festivala 10. avgusta zagrijavanje počinje uz prijedorski bend Sajana, a onda se nastavlja nastupima sjajnih TBF-ovaca, zatim Morta, Zostera, Vojkova, Miki Mausa i Bvane, a za after parti druge večeri brinuće se Di džej Frenki fi – navela je portparolka Ša Festa Prijedor Nataša Kuridža.

U okviru festivala, 7. i 8. avgusta biće organizovana i takozvana Ša ulica umjetnosti. Na tri ulična punkta u programu će učestvovati brojni muzički, likovni i pozorišni umjetnici. Grad Prijedor podržao je Ša Fest.

– Zaista ću dati sve od sebe i ja lično i Turistička organizacija, a i vjerujem i svi ostali da ovaj projekat oživi, da bude samoodrživ i da svake godine bude bolji i bolji sa novim sadržajima – rekla je  direktorka Turističke organizacije Grada Prijedora Amira Ganić.

– Festival je iz Ljetne bašte izašao na ulicu sa mnogim kulturnim sadržajima i postaće već ove godine ja mislim najznačajniji program u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta – istakao je Zoran Stanić iz Gradske uprave.

Cijena dvodnevne ulaznice je 15, a jednodnevne 10 maraka. Festivalski prihod namijenjen je, prije svega, Fondu Dalibor Popović Mikša i razvoju umjetnosti.

– Prihod koji ostvarimo od kupovine ulaznice i pića stavićemo u Fond Dalibora Popovića Mikše i vidjećemo da li će ići u neku sferu stipendija, podrške nekog benda nekog mladog umjetnika i naravno jedan dio novca će ostati za Ša fest 2020. godine – naglasio je predsjednik Udruženja Ša fest i član Organizacionog tim Goran Krivić.

Željeznice Srpske obezbijedile su besplatan prevoz na Ša Fest iz Banjaluke i Novog Grada, kao i povratak posjetilaca kući. Ovogodišnji festival podržali su brojni sponzori, a medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

RTRS