????????, 5. ???? /????/ - ????????? "?????? ??? ??? ????" ?? ???????? ? ????????? ??????? 23 ???? ??????? ???????? ???????, ??????? ?? ? ???????? "?????? ??????????" ? ????????? ??????? 13. ???????? ?????? ? ??????.

Koncertom “Natali top džez trio” iz Banjaluke i otvaranjem izložbe 23 rada rađenih tehnikom vitraža, večeras je u Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru završen 13. Festival crteža i muzike.

Tokom festivala, koji je počeo 28. juna, stvaralo je 8 studenata primjenjenog slikarstva i konzervacije i restauracije i tri profesora sa Fakulteta primjenjenih umjetnosti iz Beograda.

Učesnici su radili pod budnim okom mentora profesora sa ovog fakulteta Desimira Denića i višeg umjetničkog saradnika Nenada Nastića.

Denić je, otvarajući izložbu, rekao da je izuzetno zadovoljan njihovim radom, trudom i zrelošću koju su pokazali tokom rada na festivalu, ali i gostoprimstvom domaćina.

– Spremali smo se nekoliko meseci i radili vitraž, tehniku koja je jako zahtjevna, teška, rijetka, posebno na teritoriji Balkana, i samim tim smo je odabrali da bi vašoj kulturnoj sredini i građanima pokazali samo jedan mali dio koji smo bili u mogućnosti da vam predstavimo – rekao je Denić.

On je podsjetio da se na teritoriji balkanskih zemalja vitraž može vidjeti samo u državnim privrednim objektima, a da je jedini vitraž u eksterijeru na obrenovačkom trgu, što je fenomen ne samo za Evropu, nego i Balkan.

Učesnica festivala Teodora Pavković kaže da su svi radili vitraž, uključujući i profesore, koji su im mnogo pomogli da savladaju vještine ove tehnike.

– Ovaj festival je zapravo naša kolonija sa fakulteta. Grad je prelijep, festival je trebalo posjetiti. Ovde su radovi mojih kolega sa fakulteta uključujući i moj – istakla je ova studentkinja.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević je festival ocijenio izuzetnim, pogotovo što u vlasništvu ove ustanove ostaje i vitraž koji su na ulazu u galerijski prostor uradili festivalski učesnici.

SRNA/Srpskainfo