epa05446328 Palestinian female masked militants from the Al-Quds Brigades, the military wing of the Islamic Jihad, take part in an Islamic Jihad rally in Rafah, southern Gaza Strip, 29 July 2016. EPA/MOHAMMED SABER

Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH, najavila je da bi u Centru za izbeglice u Salakovcu kod Mostara mogle da se smjeste i porodice poraženih pripadnika Islamske države sa ratišta u Siriji.

– Kod njihovog povratka Ministarstvo bezbjednosti pravi procjene i onda određuje prema njihovim zahtjevima i mogućnostima. Ako nemaju gdje da borave, moguće je da budu smješteni u ovaj centar – rekla je Borovac.

Stručnjaci iz oblasti bezbjednosti ukazuju da su u cijeloj priči najspornije upravo bezbjednosne procjene nadležnih u Sarajevu, jer su džihadisti iz Iraka i Sirije po povratku u BiH uglavnom imali tretman kao da se vraćaju sa turističkog putovanja, a ne iz terorističkih pohoda.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, podsjeća da je na sirijsko ratište iz BiH otišlo 300 boraca.

– Bezbjednosne službe na nivou BiH su izvršile procjenu za njih 40-ak, od čega je kažnjeno samo 13 osoba. Iz toga je potpuno jasno da zvanično Sarajevo zatvara oči nad činjenicom da u BiH nisu došli migranti već poraženi vojnici Islamske države. Umjesto da zaštiti svoje granice od najezde ovih džihadista, BiH će im sada praviti i posebna naselja. U slučaju da Republika Srpska to ne spriječi, na svojoj teritoriji će dobiti tempiranu bombu, koja će biti prijetnja ne samo Balkanu već i Evropi – kaže Galijašević za Vesti.

On ističe da su vlasti u Srpskoj svjesne ne samo te činjenice, već i opasnosti da bi dolaskom većeg broja migranata došlo do drastične promjene i etničkog i vjerskog sastava stanovništva.

I Nebojša Lazić, ekspert za nacionalnu bezbjednost, tvrdi da se od Balkana pravi novo bure baruta.

– Europol je prije samo nekoliko dana upozorio da je na prostoru BiH i Kosova oko 40.000 bivših boraca Al Kaide i Islamske države. To je sasvim dovoljan broj vojnika ili terorista koji mogu da zapale Balkan. Zar Republika Srpska treba da bude toliko neozbiljna da nad tom opasnošću zatvara oči? Sasvim je jasno da će Srpska spriječiti pokušaj da se ozbiljan bezbjednosni rizik prelije i na njenu teritoriju. Za to ima dovoljno kapaciteta – ocjenjuje Lazić.

On kaže da su bezbjednosne službe u Republici Srpskoj već angažovane kako bi spriječile svako prelivanje krize iz Federacije, a da se svakodnevno dolazi do operativnih podataka koji potvrđuju informacije evropske policije.

– Nedavno je uhapšen major pakistanske obavještajne službe, a već smo utvrdili i matricu lažnih dokumenata koje koristi veliki broj tih migranata. Ovdje nisu sporne izbjeglice, žene i djeca, već vojno sposobni muškarci, a zatim i vjerski fanatici, koji su migrantsku rutu iskoristili da bi se infiltrirali na Stari kontinent – upozorava Lazić.

Teroristima mjesto u zatvoru

Hrvatska republikanska stranka poručila je ministarki Borovac da porodice terorista iz Sirije može da vodi kući ili gdje god hoće, ali da im Hrvati neće dozvoliti smještaj u predgrađu Mostara.

– Nevjerovatno je kako su za ministarku Borovac oni koji su učestvovali u borbama na strani terorističkih snaga u Siriji “borci i branioci”. Njihov i prihvat njihovih porodica u Salakovcu predstavljao bi kršenje čitavog niza zakona. Prema važećim zakonima, svi koji samoinicijativno idu na strana ratišta čine krivično djelo i oduzima im se i državljanstvo BiH. Oni koji su otišli u Siriju nisu nikakvi borci, nego teroristi i njima je mjesto iza rešetaka – poručuje HRS.

Јerinić: Za sve je kriv Mektić

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da će se grad posredstvom republičkih institucija, odnosno MUP-a Republike Srpske boriti da dođe što manje migranata. On je ocijenio da su za probleme u vezi sa migrantskom krizom u BiH najveći krivci operativni tim na nivou BiH i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehmničkom mandatu Dragan Mektić, koji je na njegovom čelu.

– Ne znam iz kojih razloga Mektić i njegov tim centre za migrante privlače bilo kojem dijelu Srpske, a pogotovo Doboju. Problem je trebalo riješiti na granici i spriječiti da migranti uđu u BiH – tvrdi Јerinić.

Izvor: vesti-online.com