Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda pojasnio je da je današnja sjednica Savjeta ministara BiH prolongirana jer postoje “različiti pristupi” pojedinim tačkama.

On je rekao kako kao zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH učestvuje u radu kolegija koji se održava prije sjednica i, nakon iznesenih primjedbi, postignut je dogovor predsjedavajućeg i dvojice zamjenika da se sjednica prolongira i zakaže za 23. juli ove godine.

– Moj stav je nepromijenjen i očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu uz visok stepen saglasnosti. S obzirom na to da o pojedinim tačkama koje su pripremljene u Genralnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH postoje različiti pristupi, kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usaglasiti i završiti obveze koje su pred nama – kazao je Bevanda.

Podsjetio je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH na vrijeme pripremilo, a Savjet ministara BiH usvojilo budžet institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2019. godinu, kao i Odluku o privremenom finansiranju za treći kvartal ove godine koja još nije usvojena, ali su u skladu sa zakonom isplaćene plaće za juni i redovno se otplaćuje vanjski dug.

– S obzirom na to da je Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH prije sedam mjeseci dostavljen Predsjedništvu BiH očekujemo da će u što skorije vrijeme biti usvojen i upućen u parlamentarnu proceduru. Usvajanje budžeta najbolji je način finansiranja instsitucija BiH jer nema ograničenja kao kod privremenog finansiranja niti mogućih smanjenja kapaciteta u radu – zaključio je Bevanda.

(Klix)