Posebnu sjednicu o poplavama u Prijedoru obilježila je rasprava i sukob mišljenja u lokalnom parlamentu.

Zamjerila je odbornička većina gradonačelniku Milenku Đakoviću na nesistematskom pristupu rješavanju problema poplava.

Slične poplave onima iz 2014, prije dva mjeseca u Prijedoru su ponovljene.

Nakon poplava 2014, Vlada je odobrila milion i 400 hiljada maraka za sanaciju štete u Prijedoru, od čega je utrošeno pola novca, što su odbornici pripisali kao grešku aktuelnoj vlasti.

Prije dva mjeseca, reagovano je tek kada su poplave nastale, kažu u Samostalnom klubu odbornika.

Duško Miletić iz ovog Kluba navodi da su vreće sa pijeskom trebalo da budu napunjene nekoliko dana ranije

– Svih ovih proteklih godina rađeno je sporadično, i vidjeli smo da to nije dovoljno da bi kod nas poplave bile spriječene – istako je Dalibor Grabež iz Kluba odbornika PDP-a.

Opasnost za Prijedorčane u posljednjim majskim poplavama bili su dio nasipa na Gomjenici i zapušteni ribnjak Saničani, stav je većine odbornika.

Valentina Sovilj iz SNSD-ovog kluba odbornika, itiče da je mnogo toga učinjeno, ali da su, nažalost, problemi takvi da je ovo očito sve još kap u moru.

U Gradskoj upravi kažu – za realizaciju projekata odbrane od poplava neophodno je 100 miliona maraka.

Vode Srpske, nakon poplava 2014. uradile su projektnu dokumentaciju za prevenciju poplava u Prijedoru, ali do danas grad ništa nije uradio, tvrde u odborničkoj većini.

Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a Prijedor, kaže da su imali dva projekta produbljavanja korita Sane koji su ukupno koštali oko šest miliona.

– Radi se na stvaranju privremenih nasipa koji onemiogucajanu dalje izlijevane vode – pojasnio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Od gradonačelnika je zatraženo da, do naredne sjednice, odbornicima dostavi pismene informacije o realizovanim projektima odbrane od poplava od 2014. do danas.

Vlada je, iz Fonda solidarnosti, zbog posljednjih poplava Prijedoru dodijelila pola miliona maraka pomoći.

RTRS/prijedor24h