Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban našli su se na udaru Međunarodnog instituta za balkanske studije /IFIMES/ zato što podržavaju Donalda Trampa na predstojećim predsjedničkim izborima u Americi i zato što pozivaju Srbe, odnosno Mađare koji tamo žive da daju glas Trampu, ističe Dodikov savjetnik Pero Simić.

Simić je u kolumni za dnevnik “Danas” ukazao da IFIMES u suštini nema nikakve naučne reference, već da je dobro sredstvo za zaradu u rukama samozvanog političkog analitičara Zijada Bećirevića, koji se godinama medijski promoviše i “ugodno živi profitirajući na naručenim i dobro plaćenim `analizama` i odlikovanjima IFIMES, koje su prilagođene i naklonjene onima koji analizu ili odlikovanje dobro plate”.

On napominje da Bećirević u posljednjoj “analizi” koja je naslovljena “Aktuelna dešavanja u regionu 2019. godine: Ko želi destabilizovati Srbiju” piše da su analitičari nakon istraživanja konstatovali da se “kosovska strana” na početku nije protivila formiranju zajednice srpskih opština, da bi poslije promijenila mišljenje usljed djelovanja Dodika.

Prema Simićevim riječima, navodno po saznanju Bećirevićevih “analitičara” kosovski političari razumijeli su da se način djelovanja Dodika u entitetu Republika Srpska može preslikati i na Kosovo, što su željeli spriječiti.

“Tako analizira `zabrinuti` Bećirević, odnosno IFIMES, dodajući najprizemniju laž i konstrukciju da je `Dodikovo djelovanje nanijelo ogromnu štetu srpskim nacionalnim interesima i po ocjeni famoznih Bećirevićevih `analitičara` Dodik se prema tom kriterijumu uvrštava odmah iza Slobodana Miloševića”, naveo je Simić.

On dodaje da Dodik, prema toj famoznoj analizi, nije jedina opasnost u regionu, da je to i mađarski premijer Orban, čija politika se ocjenjuje kao “antimigranska i antimuslimanska”.

“Napadajući Orbana, `analiza` bespotrebno uvlači /predsjednika Srbije/Aleksandra Vučića ni krivog, ni dužnog, konstatujući da Orban i Vučić nisu isto”, dodaje Simić.

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH navodi da se Orbanu u “analizi” posebno stavlja na dušu suprostavljanje Džordžu Sorošu i dodaje da je zato i upozorenje političarima nakon ove “analize” da paze s kim se druže, “nipošto sa Dodikom i Orbanom koji, eto, baš neki dan ispijaju rujno vino u Budimu”.

On napominje da se na kraju bajne analize Bećirevića, odnosno IFIME-a, na tapetu našla i opozicija Srbije i da je konstatovano da je ona nedorasla aktuelnom političkom trenutku te da građani Srbije moraju potražiti nekompromitovane političke lidere sa jasnim političkim programom.

“Tu možda ima tračak istine, ali je začuđujuće da je upravo jedan od lidera opozicije u Srbiji – Zoran Živković član Upravnog odbora Ifimesa”, zaključio je Simić. /

SRNA/RTRS