Prijedorsko selo Rasavci, u dolini rijeke Sane, čuveno je po proizvodnji lubenica. Porodica Vidičević, koja je među najvećim proizvođačima lubenica, ove godine očekuje rekordni rod.

Bračni par Dragana i Boško Vidičević iz prijedorskih Rasavaca već 15 godina na plodnoj zemlji u dolini rijeke Sane uzgajaju lubenice. Iako je kasnila proljećna sjetva, obilna kiša i brojni sunčani dani idu u prilog uzgoju ovog voća, pa Vidičevići na površini od šest dunuma zemljišta, očekuju 60 tona lubenice. Zahavljujući njima, lubenice su postale brend ovog sela.

– Zadovoljni smo, inače sve što proizvedemo prodamo na pijaci na Pećanima. Ništa nam ne propadne – kaže Dragana Vidičević.

Dragani i Bošku, roditeljima četvoro djece, proizvodnja lubenice osnovni je izvor prihoda. Zahvaljujući napornom radu skućili su se i školovali djecu. Iako su starija djeca zaposlena, osmogodišnji Petar je, kako kaže, najsrećniji među lubenicama i voli, kako kaže, pomagati roditeljima.

Vidičevići su proizvodnju lubenica proširili i na uzgoj dinja i povrća. Berba lubenica počinje za 15 dana. Najteža lubenica imala je dvadeset kilograma, a ove godine očekuju da će ubrati i težu.

RTRS