Povodom Petrovdana, u Velikom Palančištiu kod Prijedora održan je crkveno-narodni sabor, koji se organizuje se kod spomen – hrama, izgrađenog u znak sjećanja na Srbe s ovog područja, stradale u ustaškom pokolju 1942. godine. U ovo pokolju, ubijena je skoro polovina srpskog stanovništva u ovom selu, a o istini se ćutalo više od šest decenija.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mjesta kao što je jedno od najvećih stratišta pod Kozarom u Drugom svjetskom ratu, Puharine u Velikom Palančištu kod Prijedora, govore da je namjera bila da Srbi budu biološki potpuno uništeni

Dodik je naveo da je to bio zločin nad srpskim narodom, ali da je jednak tom zločinu bio zločin komunističkih vlasti koje su skrivale činjenice o zločinu nad Srbima tako što su najveća stradanja srpskog naroda označavale kao da su žrtve fašizma.

– One u suštini to i jesu, ali je činjenica da su lokalni muslimani, Hrvati i NDH toga vremena kao zvaničnu politiku imali da unište i pobiju trećinu Srba, trećinu da protjeraju i trećinu da prekrste – izjavio je Dodik.

On je podsjetio, da je samo 1942. godine u velikoj ofanzivi na Kozari 68.000 Srba preko ciglane, tranzitnog logora u Prijedoru, sprovedeno u Јasenovac i druge koncentracione logore, odakle se nikada nisu vratili, a među njima je bilo 24.000 djece.

– To samo govori da je jednak bio i zločin Titove komunističke Јugoslavije što je skrivala taj zločin na Srbima – naglasio je on, dodajući da je isto i na području Bihaća gdje je u 14 srpskih sela u dva dana ubijeno 14.000 Srba.

– I to se nije znalo do prije nekoliko godina – ukazao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da je isto i kad se ode do Šušnjara kod Sanskog Mosta, gdje je ubijeno 6.000 do 7.000 ljudi, pa do Broda na Drini gdje je ubijeno 6.000 Srba koji su pokušali da pobjegnu pred ustaškim hordama koje su čistile Romaniju prema Srbiji, naišli su na nabujalu Drinu i tu su ih ustaše stigle i ubile.

– Kad odete do jama u Prebilovcima, pa okrenete prema Pagu i Јadovnu, onda vidite da je to bila organizovana politika tadašnje NDH – rekao je Dodik.

Veliko Palančište kod Prijedora - Crkveno-narodni sabor (Foto: RTRS)

Veliko Palančište kod Prijedora – Crkveno-narodni sabor (Foto: RTRS)

On je istakao da je ovdje stradala Kozara i da su stradali Srbi.

– Nisu ovdje stradali muslimani i Hrvati, nego su isključivo stradali Srbi. Na Kozari su mogli da budu ubijeni samo Srbi i tek poneki pripadnik komunističkog pokreta iz nekog drugog naroda, ali i to treba reći i to je istina. Što je najgore, u to vrijeme su u tim zločinima najviše pomagali lokalni muslimani i Hrvati, a da nisu progonjeni kao krivci svih godina komunističkog režima – zaključio je Dodik.

Mještanin Velikog Palančišta, devedesetogodišnji Ljupko Mikić, nikada neće zaboraviti oktobar 1942. godine, kada su mu u stravičnom ustaškom pokolju ubijeni otac, stric i i drugi brojni rođaci i komšije. Kao dječak, bježeći od ustaša, preživio je pokolj skrivajući se po selu i šumi.

– Po mom saznanju, ovdje je ubijeno 750 duša iz Malog Palančišta, Božića i jelovca, a najviše je platilo Palančište, pošto je odatle i krenuo ustanak – rekao je Mikić.

Ovdje je za jedan dan ubijeno 464 Srba, a među njima više od dvije stotine djece. Zahvaljujući vjernicima, u Velikom Palančištu, izgrađen je spomen hram.

– Veliko Palančište je u tom pokolju izgubilo 48 odsto stanovništva, koje se više nikada biološki nije obnovilo. Nadamo se boljem i ovaj hram budi neku nadu i na bolje sutra – izjavio je paroh palančiški protonamjesnik Vladislav Vučanović.

Potomci žrtava kažu da se ovdje desio dvostruki zločin, prvi put kada su njihovi preci ubijeni, a drugi, kada se o istini ćutalo. Podrška srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika u očuvanju istine, značajna je za narod s ovog područja.

– Mi smo zamolili srpskog člana Predsjendištva BiH da nam pomogne da damo na značaju tom zločinu koji se desio , da ponovo učimo svoju istoriju, jer šta je čovjek koji ne zna svoju istoriju, kako donositi odluke u budućnosti -rekla je potomak žrtava Veliko Palančište Bojana Ćopić.

Veliko Palančište kod Prijedora - Crkveno-narodni sabor (Foto: RTRS)

Veliko Palančište kod Prijedora – Crkveno-narodni sabor (Foto: RTRS)

– Јoš uvijek za ovih 60 godina te se porodice nisu uspjele oporaviti , odnosno dostići taj broj ljudi koji su imali tada , djece, žena i muškaraca. Tako da to je ogroman problem na ovim prostorima. Evo, kada već svi žele da se priča o istini, evo ja sam za to da se ova istina ispriča do kraja – dodao je predsjednik GO SNSD-a Prijedor Saša Bursać.

Srpski član Predsjedništva, uz narod Velikog Palančišta, prisustvovao je crkvenoj službi, obišao spomen – groblje i zapalio svijeće. Uoči Petrovdana, organizovan je i običaj paljenja petrovdanske vatre ili lila.

RTRS