Povodom 15.000 broja najstariji list Republike Srpske, banjalučki “Glas Srpske”, izdao je danas specijalni broj na proširenom broju strana o istorijatu koji je ovu novinu pratio od 31. jula 1943. kada je izašao prvi broj u Župici kod Drvara kao list Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) sve do danas.

Poštovanje je, između ostalih, čija su imena utkana u istoriju “Glasa Srpske”, odato i kolumnisti našeg sajta Tomi Mariću, jedinom u dva navrata glavnom i odgovornom uredniku od 1998. do 1999. i od 2006. do 2008. godine, te prvom i za sada jedinom, nenadmašnom sportskom novinaru koji je obavljao najodgovorniju uredničku funkciju u “Glasu Srpske”.
Pored Tome Marića, kao sagovornici povodom jubilarnog 15.000. broja, bili su i nekada srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, srpski delegat u Domu naroda BiH i novoizabrani poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i Mirjana Kusmuk, koja je najodgovorniju funkciju obavljala u vremenu transformacije lista iz većinskog državnog kapitala u većinski privatni.

Na ovaj način je “Glas Srpske”, uz počast Tomi Mariću, odao i veliko priznanje našem sajtu čiji je Marić kolumnista i saradnik, baš kao i Sportskom žurnalu koji je, zahvaljujući Tomi Mariću, kao idejnom tvorcu, pokrenuo prestižnu i svjetski popularnu manifestaciju “Dan fudbala Republike Srpske” za očuvanje fudbalske i narodne tradicije ovih prostora na kojima leži najmlađa srpska zemlja.
Tomo Marić je, svakako, u 76 godina dugoj istoriji “Glasa Srpske” ostavio dubok i neizbrisiv trag…

SportDC