Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da bi mnoga pitanja bila dogovorena i riješena da je OHR napustio BiH.

Komentarišući stav OHR-a da neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati navodni genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH, Stevanovićeva je rekla Srni da međunarodna zajednica, nažalost, od rata nema jednak pristup žrtvama u proteklom ratu i nije mnogo doprinijela pomirenju u BiH.

Ona je navela da se taj nejednak pristup u vezi sa žrtvama odnosi i na bošnjačke političare koji su veoma isključivi kada je riječ o karakteru rata, pitanjima sudova i tužilaštava.

– To je, prirodno, kod Srba izazvalo nepovjerenje u BiH – rekla je Stevanovićeva, koja je i zamjenik predsjednika Demosa.

OHR je istakao da će ozbiljno početi razmišljati o tome da svoje prisustvo na komemoracijama nevinim srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu, kako kažu, na viši nivo kad se za to stvore uslovi – “kada pojedini govornici na /nekim/ komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, glorifikovati ratne zločince, širiti govor mržnje, te govoriti protiv BiH”.

Ovo je navedeno u odgovoru OHR-a na pitanje Srne zašto visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije prisustvovao u subotu u Bratuncu pomenu Srbima stradalim u ratu u Podrinju i da li će biti prisutan na komemoraciji u Zalazju, kod Srebrenice, na odavanju počasti srpskim civilima i vojnicima ubijenim 12. jula 1992. godine u ovom i okolnim srebreničkim selima i na osnovu čega Incko pravi razliku između srpskih i bošnjačkih žrtava, što se da zaključiti iz njegovog neprisustva na komemoracijama srpskim žrtvama.

Iz OHR-a kažu da sve nevine civilne žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu i poštovanje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, tvrdeći da ne prave nikakvu razliku između nevinih žrtava Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili njihovih porodica.

– Štaviše, predstavnik OHR-a je prisustvovao vjerskom dijelu komemoracije u Bratuncu, a prisustvovaće i komemoraciji u Zalazju – dodaje se u odgovoru iz OHR-a.

SRNA/RTRS