Udruženje novinara Republike Srpske današnje obrazloženje “posebnih pritvorskih razloga”, koji su se čuli prilikom izricanja presude Marku Čoliću, u slučaju pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, smatra potpuno bespredmetnim, te svojevrsnim pritiskom na rad medija i izražava zabrinutost.

Naime, u obrazloženju produženja pritvora Čoliću, kao poseban razlog naveden je i veliki broj medija koji je pratio suđenje.

S ozbirom na ovu činjenicu postavlja se pitanje – da li se ovim vrši pritisak na rad medija i njih svrstava na jednu stranu, samo zbog velikog interesovanja javnosti, zbog koje su radili svoj posao? Na drugoj strani, optuženi i odbrana “stiču utisak da su mediji zaslužni za neku od sudskih odluka”, što prema zakonu ne smije da se dogodi, jer je sud nezavisan.

Udruženje novinara Republike Srpske smatra da sud u svom obrazloženju nikako nije smio navesti medije kao razlog svoje odluke, jer je time direktno stvorio utisak medijskog pritiska na sam proces.

Samu presudu ,Udruženje novinara Republike Srpske neće komentarisati do pravosnažnosti, ali apelujemo na nadležne da pronađu motiv, a samim tim i nalogodavca napada na Vladimira Kovačevića.

Podsjećamo, da je MUP-u Republike Srpske u prošloj godini prijavljeno pet slučajeva napada na novinare, među kojima je najdrastičniji slučaj pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića.

Ovim putem, Udruženje novinara Republike Srpske poziva novinare i ostale medijske radnike da nadležnim organima, ali i Udruženju, prijavljuju slučajeve svih oblika nasilja sa kojim se susreću, navodi se u saopštenju UNRS-a.

RTRS