Vozač BMW Ozren M. (35), koji je u četvrtak na naplatnim kućicama Sveta Helena napravio haos zabivši se u vozila ispred sebe, i kojom prilikom je teško povrijeđena tročlana porodica iz mađarskog auta, napustio je policijsku stanicu u sopstvenom aranžmanu.

Kako saznaje Jutarnji hr iz PU zagrebačke, 35-godišnjak se više ne nalazi u policijskim prostorijama, ali kriminalističko istraživanje vezano za saobraćajnu nesreću i dalje traje kako bi se protiv vozača, čija je vožnja uznemirila javnost, podnijela adekvatna krivična prijava.

Prema neslužbenim informacijama, čekaju se rezultati krvi i urina koji su mu uzeti u bolnici odmah nakon nesreće kako bi se utvrdilo je li u tijelu imao nedozvoljenih supstanci. Inače, alkotest je pokazao 0,0. Takođe, čeka se izvještaj teleoperatera o eventualnom telefoniraju vozača u vrijeme prije nesreće kao i izvještaj o vozačevom zdravstvenom stanju do same nesreće te vještačenje dijelova vozila koji su eventualno ‘kumovali’ tragediji.

Dakle, vozač BMW je trenutno kod kuće, ali u jednom tzv. policijsko-pravosudnom “vakuumu” jer se čeka konačno podnošenje krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu u kojoj će, između ostaloga, biti naznačeno je li osim nepropisne brzine kretanja bilo još drugih okolnosti. Kad se kompletira prijava dvije su opcije: može biti prijavljen redovnim putem ili, ipak, predat pritvorskom nadzorniku nakon čega njegovo pritvaranje zavisi o prijedlogu državnog tužilaštva za pritvorom koje može, ali i ne mora, uvažiti sudija istrage Županijskog suda.

Paralelno sa tim, i dalje su u teškom stanju povrijeđeni – otac i sin u zagrebačkom KBC Zagreb te majka u KB Dubrava. Najkritičnije je još uvijek otac koji se nalazi u indukovanoj komi sa višestrukim povrijedama. Njih su iz smrskanog vozila spasli vatrogasci DVD Sv. Ivan Zelina.

Prema policijskom izvještaju 35-godišnji se vozač neprilagođenom brzinom zabio u Škodu koja se usporeno kretala ispred naplatne kućice zbog spuštene rampe jer je vozač, ipak, Audija plaćao putarinu. Nakon siline naleta, “škoda” je odletjela u betonski zid i potom u dvije naplatne kućice udarivši pritom u zadnji dio Audija. Udarca na kraju nije bio pošteđen ni “ford” poljskih tablica.

Nije dugo trebalo da snimak tragedije dospije u medije. Na njoj se vidi kako BMW dolijeće velikom brzinom, bez ikakva kočenja, te udara u auto ispred sebe kojeg gura i potom se okreće na bok.

I dok su neki svjedoci ispričali kako je odmah nakon udarca vozač razgovarao na mobilni telefon i vrijeđao sugovornicu na telefonskoj liniji, drugi su rekli da se primio za glavu i ponavljao: ‘Šta sam to napravio?’

S obzirom na sve, 35-godišnjaku koji se, iz samo njemu poznatih razloga, bez kočenja u punoj brzini, a navodno se radilo o oko 150 km/h, zabio u vozila ispred sebe, nije pala ni dlaka s glave.

Dok građani sumnjaju da će vozač krivično odgovarati s obzirom da je trenutno na slobodi bez ikakve prijave jer se čekaju rezultati vještačenja te analize iz bolnice, direktor policije Nikola Milina je uvjeren da će vozač u konačnici biti krivično prijavljen.

– Policija izuzetno preduzima sve mjere, kao što vidite, na prevenciji najtežih posljedica u saobraćaju. I kao što vidite, juče je Sabor izglasao Izmjene i dopune zakona o bezbjednosti na putevima, a za svaku posebnu saobraćajnu nesreću se istražuju sve okolnosti tako da i u ovoj teškoj saobraćajnoj nesreći policija preduzima sve radnje i prijaviće sigurno počinioca – zaključio je Milina.

Srpskainfo