Plivanje je, tvrde stručnjaci, najbolja rekreacija koju neko može sebi da priušti, bez obzira na godine i tjelesnu težinu.

Tokom plivanja u bazenu, moru, rijeci ili jezeru, svaki mišić se aktivira, a pritisak na zglobovima ne postoji, kao što je to slučaj kod ostalih “klasičnih” vježbi.

Ako imate probleme sa zglobovima ili vam je jednostavno teško da radite vježbe kod kuće ili u teretani, preporučujemo vam da svakodnevno odlazite na bazen, reku ili jezero, a ako idete na more, da plivate što je više moguće svakog dana.

Plivanje umiruje

U skorašnjim istraživanjima je dokazano da plivanje, odnosno voda ima umirujuće dejstvo na psihu i da djeluje isto koliko i jedna meditacija. Dok se pliva ili samo pluta na površini vode, um se opušta i ne razmišlja ni o čemu – što predstavlja odličan odmor za tijelo, ali i psihu.

Ublažava simptome astme

Plivanje i ronjenje su odlične vježbe za pluća, pa se samim tim umanjuju svi simptomi astme. Pluća rade jače kako bi krv dobijala dovoljno kiseonika, a zdravstveni problem se znatno smanjuje, što se duže pliva.

Manji rizik od dijabetesa

Redovnim vježbanjem, pa i plivanjem se smanjuje nivo šećera u krvi. Samim tim se smanjuje i rizik od razvijanja dijabetesa koji se smatra bolešću današnjice.

Vježbanje za trudnice

Često se preporučuje trudnicama da svakodnevno plivaju kako bi se što bolje pripremile za porođaj, ali i kako bi ostale u dobroj formi nakon porođaja. Plivanje se smatra najboljim načinom vježbanja za trudnice, jer se tijelo ne napreže, nema opterećenja na zglobovima, nema zajapurenosti i znojenja.

Ubrzava mršavljenje

Samo sat vremena plivanja može da sagori oko 500 kalorija, što je mnogo više nego kada se rade klasične vježbe.

Plivanje podmlađuje

Plivanje ne može u potpunosti da ukloni bore i zategne kožu, ali podmlađuje organizam iznutra i produžava život, mnogo više nego kod onih ljudi koji trče ili se bave nekom drugom fizičkom aktivnošću.

Izvor: B92