Crnogorski ambasador u Ujedinjenim nacijama Milorad Šćepanović izvređao je đakona Srpske pravoslavne crkve Konstantina Dojića.

Crnogorski ambasador u UN Milorad Šćepanović, u okviru 41. sjednice Savjeta za ljudska prava UN u Ženevi, izvrijeđao je đakona Srpske pravoslavne crkve Konstantina Dojića. Skandal se, kako prenosi portal IN4S, desio tokom priče o vjerskim slobodama i pravima Crkve, kada je Šćepanović prekinuo u diskusiji đakona Dojića, pokušavajući da ga isprovocira.

– Vaša ekselencijo, vaša vlada konfiskuje crkvenu imovinu u Crnoj Gori – kazao je Dojić.

– Ne, dragi moj, znaš li ti uopšte šta je to konfiskacija. Rođen si poslije tog vremena, znaš kada se to dešavalo – dodao je Šćepanović.

– Može biti da ste vi rođeni u ono vrijeme kada su konfiskovali ekonomsku imovinu Crkve, a sada konfiskuju njenu imovinu, kulturno nasljeđe. U vrijeme kad ste vi rođeni, pobili su sve sveštenike u Crnoj Gori — 180 sveštenika je ubijeno – odgovorio je đakon.

Uslijedila je reakcija Šćepanovića.

– Stvarno? Nisam star kao tvoj otac, da se toga sjećam – rekao je neprimjerenim tonom Šćepanović.

Đakon Dojić je potom uputio nekoliko pitanja crnogorskom predstavniku.

– Zašto mi vaša vlada ne da privremeni boravak u Crnoj Gori već sedam godina? Zašto me vaša vlada mrzi? Zašto vaša vlada misli da nemam pravo da postojim u Crnoj Gori? – upitao je Dojić.

– Pitajte nadležne u Crnoj Gori – odgovorio je Šćepanović.

– Vi ste nadležna vlast – uzvratio je Dojić.

Šćepanović se pozvao na vladavinu prava, tvrdeći da je Crna Gora država vladavine prava.

– Nije, samo je ’u oblandi‘ demokratija. Vlada Crne Gore ne poštuje sudske odluke Crne Gore, Evropska unija je to stavila u izvještaj – odgovorio je đakon Dojić, nakon čega je Šćepanović demonstrativno napustio sjednicu uz povike: SPC nije crkva, već politička organizacija!

Izvor:IN4S