Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević smatra da su Vašington i Brisel zainteresovani za to da na vlasti na Kosovu ostane jedan takav protivrječni političar kao što je Ramuš Haradinaj koji bi pomagao Zapadu kako bi se vršio pritisak na Srbiju i istisnula Rusija sa Balkana.

– Zapadne vlade – to su partneri i saučesnici u zločinima OVK i njihovih vođa kao što su Haradinaj, Tači i drugi. Zajedno su realizovali “projekat Kosovo”, koji je podrazumijevao progon Srba, stvaranje kvazi države i institucija koje bi bile paravan za organizovani kriminal, trgovinu oružjem i drogom…. – kaže Galijašević za dnevnik “Rosijskaja gazeta”.

Pri tome je Zapad “zatvarao oči” na trgovinu ljudskim organima a sada se još spokojnije odnosi prema njhovoj ratničkoj retorici, dodao je on.

Po mišljenju Galijaševića, “Zapad, a prije svega SAD I Nemačka, namjeravaju i dalje da koriste Haradinaja za sopstvene interese. I čime on može za njih da bude vrijedan? Samo učešćem u međuetničkim sukobima koje oni planiraju, s ciljem da se oslabi uticaj i uloga Srbije na Balkanu i stvarenjem prijetnje po teritorijalnu cjelovitost Srbije”, kaže Galijašević.

Zapad smatra da je pritisak na Srbiju najbolji način da se očuva “državnost” Kosova a takođe ograniči uticaj Rusije na Balkanu, smatra on.

Tanjug