Poslije jučerašnjeg obraćanja predsjednika Srbije povodom ostavke Ramuša Haradinaja odmah je uslijedila hajka na Srbe – jedno lice uhapšeno je na graničnom prelazu Јarinje, zbog navodnih ratnih zločina.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić navodi da je namjera Prištine da se zbog poziva vođama OVK u Hag napravi svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti.

Aktiviranje tajnih spiskova i lažnih optužnica Prištine i jučerašnje hapšenje na prelazu Јarinje, Gorana Stanišića, raseljenog lica sa Kosmeta koji živi u Mladenovcu, za navodne ratne zločine, još jedan je u nizu primjera zastrašivanja, stvaranje slike o Srbima kao zločincima i dovršetka etničkog čišćenja Kosova od Srba, ocjenjuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

– Najčešće se ispostavi da su to optužnice koje su zasnovane na lažnim izjavama svjedoka i da je u pitanju samo maltretiranje srpskog naroda, pokušaj da se on potpuno istjera sa KiM i spriječi njegov povratak. Što se tiče tih optužnica one su pretežno bazirane na nekih Albanaca koji koji su uglavnom oteli imovinu Srbima, pa da bi to sačuvali, da ne bi morali da vrate tu imovinu optuže Srbe za izmišljene ratne zločine. Onda se to sve procesuira i na kraju se uglavnom Srbi oslobode – rekao je Milovan Drecun
predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije.

Zastrašivanja Srba biće nastavljena jer Priština želi da izbalansira rad Specijalnog suda u Hagu, a poslije ostavke Haradinaja takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine neće biti na dnevnom redu sve do izbora nove prištinske vlade, ocjenjuju poznavaoci prilika .

– Ne očekujem ukidanje taksi do formiranja nove vlade, a ukoliko na bilo koji način ili pokret Samoopredjeljenje ili politička partija Alijansa za budućnost Kosova sadašnjeg premijera Haradinaja bude u vlasti, mislim da je nerealno očekivati da će doći do ukidanja ili suspenzija taksi – naveo je Dragan Đukanović politički analitičar.

Kosovo najvjerovatnije očekuju vanredni izbori u septembru, što bi moglo da dovede i do prekomponovanja tamošnje političke scene. Pošto će Beograd ,u narednom periodu, trpiti još veće pritiske da prizna nezavisnost Kosova, bilo bi važno što prije nastaviti dijalog sa Prištinom, ocjenjuju analitičari.

RTRS