Srpski humanitarac iz SAD Miloš Šupica, koji je putem Humanitarne organizacije “Spasimo srpsku djecu” pomogao najmanje 20.000 srpske djece od 1992. do danas, ima namjeru da pokrene inicijativu da Slađana Kobas – 13. beba iz Banjaluke bude proglašena za simbol stradanja u ratovima devedesetih godina na ovim prostorima.

“Večernje novosti” pišu da se sa Šupicinom idejom da Kobasova, koja je uspjela da poživi 13 godina pošto ju je Zapad osudio na smrt ne dozvolivši transport kiseonika banjalučkom porodilištu, bude proglašena simbolom stradanja djece saglasila i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

On je, kako je navedeno, sa ovom idejom prethodno stigao i do ruske Dume, čiji su deputati sa oduševljenjem prihvatili njegov prijedlog, a sada u Beogradu čeka susret sa ovdašnjim političarima.

Šupica je podsjetio da je Slađana Kobas umrla u Prijedoru 2005. godine od raka koljena koji je dobila kao posljedicu nedostatka kiseonika dok je bila novorođenče.

– Bio sam među posljednjima koji se u SAD brinuo o njoj, pošto su američki ljekari napravili neku grešku ugrađujući joj titanijumsko koljeno, poslije čega je dobila infekciju. Mala Slađa umrla je ne mogavši još jednom da preleti Atlantik, gdje sam joj obezbijedio još jednu vrhunsku bolnicu. Samo mi je u Prijedoru rekla: “Čika Miloše, ja ne mogu da dišem, a kamoli da putujem” – prisjetio se Šupica.

On je ukazao da Amerikance ne treba gledati kroz postupke njihovih političara i naglasio da su najveći dio pomoći Srbima u SAD sakupili obični ljudi.

– Bili su bolji Srbi od Srba – rekao je Šupica, koji je, između ostalog, u ratu 137 najtežih srpskih ranjenika doveo u SAD i liječio u tamošnjim bolnicama, a za njihovo liječenje lično se zauzeo kod tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona javno zaprijetivši da će se “zakucati za krst” pred Bijelom kućom ukoliko to ne bude omogućeno.

Novosti.rs