Oštra reagovanja na izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je spreman da bude novi predsjedavajući Savjeta ministra ukoliko bude stvorena adekvatna parlamentarna većina.

SDS nema kapacitet da sa partnerima iz Federacije BiH formira novi Savjet ministara, izjavio je srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović. Ovakva izjava, kaže, nije ništa neobično u kontekstu pokušaja vraćanja povjerenja biračkog tijela SDS-a u novoizabranog lidera stranke, ali je nemoguća misija kad se sagleda čitav kontekst.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da ne iznenađuje Šarovićeva izjava jer je poznato da mu je važno da sebi obezbijedi još jedan mandat u toj instituciji i da on neće prezati od bilo čega da to dovede do kraja.

– Šaroviću je potpuno nevažno šta će biti sa Republikom Srpskom i čak njegovom partijom jer je pokazao do sada da sve odluke koje se donose unutar najviših institucija Republike Srpske njega ni na koji način ne obavezuju – kaže Majkićeva.

– Znamo o kakvom čovjeku je riječ i treba biti dobro oprezan kada je riječ o njegovim namjerama. Izuzev Milorada Dodika i SNSD-a niko mu ne stoji na putu – konstatovala je ona.

Јedini krivci za institucionalnu krizu u BiH i neformiranje novog saziva Savjeta ministara jesu SDS i SDA, ocijenio je za Srnu portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Potpuno je, kaže, jasno da SDA kao jedinog prihvatljivog partnera iz Republike Srpske vidi SDS, koji je, kako ističe, “i u prošlom mandatu kao izborne gubitnike na silu ugurao u vlast na nivou BiH”.

– Mirko Šarović /ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i lider SDS-a/ mora konačno shvatiti da vlast biraju građani i da su građani Republike Srpske izabrali Milorada Dodika /srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a/, SNSD i našu koaliciju, a da su njemu i cjelokupnom SDS-u nikada ubjedljivije rekli da ih ne žele ni blizu vlasti, a kamoli kao nosioce – ocijenio je Kovačević.

Formiranje Savjeta ministara već dugo se nalazi na stendbaju i očigledno je da Bošnjaci traže pogodnog Srbina, kao što su izabrali i pogodnog Hrvata u Predsjedništvo BiH koji će više služiti bošnjačkim nego srpskim interesima, izjavio je potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković.

– Nadam se da u tu zamku neće upasti /ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i lider SDS-a/ Mirko Šarović i da neće prihvatiti takvu igru, jer mora voditi računa o volji birača u Republici Srpskoj koji su dali ogromnu podršku SNSD-u i koaliciji okupljenoj oko SNSD-a – rekao je Petković Srni.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Јakov Galić rekao je da se moglo očekivati da se pokuša izigrati volja naroda u Republici Srpskoj, s obzirom na to da je vlast na nivou BiH 10 mjeseci u tehničkom mandatu.

Iz DNS-a poručuju da je očigledno da Šarović prihvata preglasavanje u Predsjedništvu BiH, s obzirom da zna da se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neće saglasiti o eventualnom prijedlogu da Šarović bude predsjedavajući Savjeta ministara.

SRNA/RTRS